Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l’Arenas revisa els últims 75 anys d’història de l’art a Mataró

Escoltar

Ca l’Arenas revisa els últims 75 anys d’història de l’art a Mataró

Dissabte 26 d’octubre s’inaugura la nova temporada amb “Art a Mataró- 1942-1958: els anys de la represa”



La temporada 2013-2014 de Ca l’Arenas, Centre d’art del Museu de Mataró, s’inaugura aquest dissabte amb “Art a Mataró-1942-1958: els anys de la represa. Serà la primera de les tres temporades del cicle “Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró”, que s’allargarà fins al 2016.


 

El cicle “Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró” ha estat concebut amb l’objectiu de recuperar i recapitular la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat desenvolupada pel Museu de Mataró des d’inicis dels anys 40 fins a l’actualitat, emmarcant-la dins la història cultural mataronina, no només des d’un punt de vista local, sinó situant-la en el context històric del país. Més de trenta de les peces que es podran veure han estat cedides per institucions i particulars i algunes d’elles mai s’han exposat a Catalunya.

 

 

Primera temporada del cicle

 

“Art a Mataró, 1942-1958: els anys de la represa” és el títol genèric de la temporada 2013-1014 de Ca l’Arenas, la primera del cicle, que ha estat comissariada per Àlex Mitrani, historiador de l’art i expert en aquest període.

 

La supervivència i la recuperació cultural de Mataró durant la postguerra va ser un procés laboriós compartit per individualitats i col·lectius. Per explicar aquest complex període s’ha pres com a fil conductor el paper de lideratge del Museu de Mataró durant els anys que van des de la seva fundació fins a la mort del seu impulsor i primer director, Rafael Estrany. La sala d’exposicions del Museu va exercir rols de suplència cultural per manca d’altres infraestructures privades i públiques. Van ser uns anys difícils però, alhora, emocionants i profitosos per Mataró, en els quals es van produir debats i experiències diverses que van posar a la ciutat en un lloc privilegiat en el mapa creatiu del país.

 

L’exposició central de la temporada, “Modernitat en temps difícils”, al primer pis de Ca l’Arenas, fa una revisió interpretativa de la programació expositiva i cultural del Museu de Mataró dels anys quaranta i cinquanta del segle passat, i ens hi aproxima a partir de l’exhibició de l’obra dels artistes que van exposar en aquella època i que ara pertanyen a col·leccions públiques i privades. Artistes importants de la ciutat com Estrany, Cuyàs o els Germans Arenas van conviure en aquells anys amb avantguardistes com Rovira-Brull, Alcoy o Villèlia i, tots ells, al costat de noms essencials com Tàpies, Ponç, Cuixart, Hernández Pijuan o Tharrats -entre d’altres-, que van exposar individualment al Museu, alguns d’ells per primera vegada.

 

De l’exposició “Modernitat en temps difícils”se’n faran dos muntatges, amb renovació d’obres (mes de març), que permetran esbossar una lectura prou acurada d’allò més destacat que es va produir en el camp de les arts plàstiques del Mataró d’aquella etapa. Aquesta mostra es podrà veure fins al 28 de setembre.

 

Dins la programació d’exposicions temporals d’aquesta temporada, a la planta baixa de Ca l’Arenas -sala 1 i galeria- s’hi podran veure tres exposicions per parelles d’artistes catalans que van exposar al Museu de Mataró i que són significatius en l’evolució de la modernitat artística, tant de Mataró com de Catalunya. Amb “Joan Brotat i Enric Planasdurà: primitivisme i abstracció” s’obre el programa i, posteriorment, es presentaran les mostres duals dedicades a Alcoy i Hernàndez Pijuan i Villèlia i Tàpies. A la sala 2, paral·lelament a les exposicions de recerca històrica, es presenta una seqüència dels treballs produïts especialment per a l’ocasió per tres artistes contemporanis (Rafel G. Bianchi, Domènec i David Bestué) que proposen una lectura actual, analítica i crítica, sobre l’art, la cultura i la política del període de postguerra mataronina.

 

 

Una exposició oberta a les aportacions ciutadanes

 

A la planta baixa, al menjador de Ca l’Arenas, s’instal·larà el taller “Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró”. És un espai per refer la història, documentar els artistes, les exposicions i les activitats culturals més destacades durant les tres temporades del cicle, a manera de taller participatiu obert a tots els visitants perquè puguin fer aportacions documentals. L’espai comptarà amb dossiers de cada artista; un suport informàtic que permet traçar i incorporar els fets i gent de tota aquesta història; enregistraments dels testimonis dels fets; fulletons, cartells, fotografies, filmacions i altres documents dels esdeveniments culturals més destacats des dels anys 40 fins a l’actualitat i un espai d’exposició monogràfic per a activitats complementàries.