Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Palauet mostra l’obra inèdita de Josefa Tolrà

Escoltar

Can Palauet mostra l’obra inèdita de Josefa Tolrà

L’exposició “Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica” mostra obra i objectes de la mèdium i artista de Cabrils

Dissabte 21 de desembre s’inaugura a Can Palauet Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica” una exposició que mostra l’obra d’aquesta vident de Cabrils que quan tenia 60 anys va començar a pintar i a sorprendre pintors i poetes com Joan Brossa, Modest Cuixart i Antoni Tàpies, entre d’altres. A les sales municipals d’exposicions de Mataró es podran veure peces procedents de la col·lecció familiar i de dos museus internacionals que tenen obra a les seves col·leccions: el MACBA i el Museu Reina Sofía de Madrid.  

 

54 anys després de la seva mort es presenta l’exposició més complerta que mai s’ha pogut veure dels dibuixos, textos i brodats de Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959), “la meravellosa dibuixant Pepeta de Cabrils”, com la va anomenar Cirici-Pellicer. Josefa Tolrà dibuixava i escrivia sense pressió estètica ni literària, només com a mediadora entre el món material i l’espiritual, i titulava molts dels dibuixos amb la signatura i l’epígraf “dibujo fuerza fluídica”.

 

L’exposició és una producció de la Direcció de Cultura i iniciativa d’ACM (Associació per a la Cultura i l’Art Contemporani) a cura de Pilar Bonet, qui juntament amb Sandra Martínez, Dani Montlleó i Eulàlia Salvador han realitzat la recerca, investigació i documentació de l’obra exposada.   

 

Es mostraran dibuixos, llibretes que escrivia quan estava en trànsit mediúmnic, uns mocadors brodats i una entrevista amb Maria Tolrà, la seva neboda. L’exposició també inclou un vídeo inèdit enregistrat el febrer de 1998 en què Joan Brossa explica com va conèixer la vident i artista.

 

L’exposició està dividida en 5 apartats: “Narrar el verb” mostra els escrits i les il·lustracions de les llibretes de Tolrà, algunes de les quals han estat escannejades per poder ser consultades; “Obrir els ulls” recopila dibuixos de paisatges, llegendes, històries, mites i diferents personatges; “Teixir els fils” descobreix la faceta manual de la Josefa i s’hi mostren els brodats; “Fer el silenci” mostra els quadres amb escenes bíbliques, figures de Jesús, apòstols i madones i, finalment, l’univers mediúmnic és l’element central de “Tancar els ulls”.

 

L’exposició s’acompanya de diferents activitats paral·leles. Cal destacar dues visites guiades a l’exposició (8 de gener i 21 de març), així com també la presentació del catàleg el dia 7 de març a les 19 h. Aquesta publicació documentarà tot el material exposat, així com també inclourà les reflexions sobre l’artista i la seva obra des de diferents punts de vista d’11 professionals de diversos sectors (des de la psiquiatria, l’antropologia, l’espiritualitat, l’art, la iconografia, la literatura o la crítica).

 

S’ofereix també un servei educatiu per a grups i escolars, a càrrec de Les Salonnières.