Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cinc emprenedors posen en marxa projectes basats en productes intel·ligents i electrònica impresa

Escoltar

Cinc emprenedors posen en marxa projectes basats en productes intel·ligents i electrònica impresa

Una polsera per mesurar l’estrès, moda per a persones amb dependència, retoladors amb tinta intel·ligent, equipament pels castellers amb roba monitoritzada i fanals energèticament eficients són les cinc propostes escollides del programa InnoEmprèn Printed Electronics de TecnoCampus i CETEMMSAEl parc TecnoCampus Mataró-Maresme i el centre tecnològic CETEMMSA, especialitzat en electrònica impresa (Printed Electronics), han presentat avui els cinc projectes seleccionats del programa “InnoEmprèn PRINTED Electronics”, dissenyat per  promoure l’emprenedoria en aquest àmbit. Un dels trets distintius del programa és que planteja un enfocament industrial, és a dir, totes les propostes hauran de trobar les solucions de producció en sèrie del producte i el partner per dur a terme la fabricació.


 

Els emprenedors escollits a l’”InnoEmprèn PRINTED Electronics” seran tutelats durant 7 mesos fins que arrenqui el seu negoci. Els professionals de CETEMMSA i del TecnoCampus acompanyaran l’emprenedor des de la fase inicial, fins la creació del prototip i la connexió amb la cadena industrial. El programa també oferirà a l'emprenedor formació, consultoria, accés al finançament, a la internacionalització i, si ho desitja, allotjament de l’empresa en el parc tecnològic.

 

Els cinc projectes seleccionats són els següents:

 

-Express Coherence: L’emprenedora Isabel Martínez proposa desenvolupar una polsera que transforma l’estrès en un estat de calma de manera fàcil, ràpida i científicament validada. La polsera serà de teixit o de plàstic amb una pantalla flexible i un sensor que detecta el ritme cardíac, que serà transformat en un estímul visual i auditiu. És una polsera de biofeedback de coherència cardíaca per assolir un estat òptim, en el qual el cor, la ment i les emocions funcionen en equilibri i sintonia.

 

-Fit&Sit: Projecte presentat per Ruth Turró i Òscar Alsina. Es tracta de desenvolupar roba de vestir amb teixits intel·ligents per a persones amb mobilitat reduïda, especialment les que van en cadira de rodes. El teixit permetria augmentar l’autoestima fomentant l’autonomia sense renunciar a la moda. Incorporaria sensors de la temperatura o dels moviments, entre altres

 

-Electronic Marking Pen: Proposta de Joan Santamaria i Ernest Rabassa. Plantegen fer retoladors amb tinta intel·ligent que respon a estímuls com llum, calor, etc. S’usaria per aplicar-la sobre teixits, lones, papers o plàstics. Els usos poden ser publicitaris, de seguretat o de confort.

 

-Castells humans amb roba intel·ligent. La idea de Josep Lluís Vendrell representaria tota una revolució en la indumentària del món casteller. La innovació permetria equipar els castellers amb roba monitoritzada, per mesurar alçada, temperatura, ritmes cardíacs etc. A més, permetria visualitzar de manera molt més atractiva el procés d’aixecar un castell, amb l’avantatge que, per exemple en les retransmissions televisives, els castells guanyarien en espectacularitat. Aquest equipament intel·ligent es podria aplicar a altres disciplines esportives.

 

-EssLight: Fanals intel·ligents per a eficiència energètica. Xavier Espriu i Marc Triadó plantegen desenvolupar un fanal que reguli el flux lumínic de manera que només s’encengui quan sigui necessari gràcies a uns sensors desenvolupats amb electrònica impresa que detecten els moviments de les persones.

 

 

El futur de l’electrònica impresa

 

L’electrònica impresa és l’alternativa a l’electrònica de silici tradicional. Consisteix a imprimir, sobre superfícies planes, tintes que converteixen aquestes superfícies (tèxtils, plàstics, papers, films polimèrics, etc) en intel·ligents, dotant-les de noves utilitats en molts sectors econòmics: salut i benestar, automoció i transport, esport professional, seguretat i protecció, packaging, arquitectura i construcció, i tèxtil tècnic, entre d’altres.

 

Alguns estudis apunten que l’any 2020 l’electrònica impresa formarà part de les nostres vides amb productes com la pell electrònica, teixits i òrgans electrònics o elements arquitectònics que responen a estímuls externs. I ja l’any 2030 tindrem aliments digitals i utilitzarem regularment l’aviació espacial comercial, gràcies a l’ús dels printed electrònics en diferents sectors.

 

La indústria dels “Printed Electrònics” arribarà a tenir un volum de vendes de 60 bilions d’euros el 2020. L’objectiu és flexibilitzar l’electrònica, mitjançant la impressió dels diferents components: sensors, circuits, bateries o leds, entre d’altres.