Un centenar d’alumnes de les escoles públiques Àngela Bransuela i Josep Manuel Peramàs de Mataró han participat aquest matí en una jornada de treball del projecte pilot anomenat “Cultura emprenedora a l’escola”, durant la qual han compartit les experiències viscudes durant el procés de creació de quatre cooperatives escolars de productes artesans: Botimàs, Cooperamàs, Coopex i Creasmaby.
“Cultura emprenedora a l’escola” és una iniciativa destinada a fomentar l’esperit emprenedor entre els més joves a través de la creació, organització, gestió i tancament d’una cooperativa de productes originals fets a mà. En aquests moments, els estudiants es troben a mig camí de l’itinerari traçat, ja que aquesta primavera tenen previst començar a comercialitzar els seus productes (penjolls, arracades, clauers, i capses i objectes realitzats amb materials reciclats…) i poder tancar les cooperatives a final de curs. El 10% dels guanys obtinguts per la venda dels productes es destinaran a projectes solidaris.
Es tracta de la segona edició d’aquest projecte, que impulsa la Diputació de Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i de la Fundació TecnoCampus, en el qual inicialment només participava l’escola Àngela Bransuela.
La iniciativa és una aposta per l’excel·lència educativa, ja que els continguts curriculars s’articulen a través d’una experiència real que garanteix als estudiants l’adquisició integral de diferents competències (socials, lingüístiques, matemàtiques, digitals, culturals i artístiques) i alhora fomenta l’autonomia i la iniciativa personal (esperit emprenedor).
L’acte d’avui
Els presidents o sotspresidents de les 4 noves cooperatives escolars, que són estudiants de 5è i 6è de primària, han explicat aquest matí als seus companys com es van escollir els equips directius, com van dissenyar els logotips, com va ser l’experiència d’anar a un banc a demanar un crèdit i quin procès han seguit per l’elaboració dels prototips dels productes que comercialitzaran properament, alguns dels quals han exposat en una taula a l’entrada del lloc on celebraven la trobada, la Sala d’actes del Centre Cívic Pla d’en Boet.
L’acte l’han presidit els regidors d’Ensenyament, Pere Galbany, i de Promoció Econòmica, Miquel Rey, també president de la Fundació TecnoCampusMataró, que han animat els joves a mantenir l’esperit emprenedor i a continuar entusiasmats amb l’aprenentatge pràctic de competències que els hi seran d’utilitat per a la seva incorporació al món laboral el dia de demà. Els regidors també han felicitat el professorat per la implicació i compromís amb el projecte.