Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El jutge Santiago Vidal afirma que “estan obertes” totes les vies jurídiques perquè Catalunya pugui decidir el seu futur

Escoltar

El jutge Santiago Vidal afirma que “estan obertes” totes les vies jurídiques perquè Catalunya pugui decidir el seu futur

La seva visió jurídica del dret a decidir centra la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

 


El magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, Santiago Vidal i Marsal, va oferir ahir al Saló de Sessions la seva visió jurídica sobre el dret a decidir durant la tradicional conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que organitza Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Mataró.


 

Poc abans de començar la xerrada, el jutge va resumir als mitjans de comunicació l’esperit del seu discurs: “Totes les vies jurídiques estan obertes. És compaginable l’exercici d’anar a votar amb l’article 2 de la Constitució, perquè Espanya pot ser perfectament indisoluble, però amb una sèrie d’estats federats...o amb estats propis independents que decideixin lliurement associar-se. Això és una cosa a negociar en clau política, però no hi ha cap impediment a nivell jurídic”. En aquest sentit, va remarcar que opina el mateix que Carles Viver i Pi-Sunyer, exvicepresident del Tribunal Constitucional i president del consell assessor per la transició nacional, o Miguel Ángel Gimeno, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

Més de 200 persones van assistir a sentir les explicacions de Santiago Vidal, que va pronosticar que la resposta del president del Govern d’Espanya, Mariano Rajoy, al president de la Generalitat, Artur Mas, sobre les possibilitats de celebració d’un referèndum serà bastant oberta i ambigua. La carta, que s’espera per la setmana que ve, podria dir que no és convenient conjunturalment, però deixar oberta la negociació i el calendari. Per aquest motiu, el jutge creu que tindrà diverses interpretacions socials. La primera és que “és una presa de pèl”. “N´hi haurà qui vegi que la qüestió es resoldrà ad kalendas graecas”, expressió llatina que vol dir que no es farà mai (els grecs no tenien calendari). La segona interpretació, més esperançadora, posaria l’èmfasi en la no conveniència política i no jurídica i, per tant, obriria les portes a converses entre els dos governs per establir el com i el quan. En aquest procés, que pot ser llarg, podria acabar fins i tot amb un traspàs de competències a la Generalitat per a fer una consulta no vinculant com a pas previ a una decisió de l’Estat. “Els únics que poden convocar referèndums són ells, el govern de l’Estat, però Rajoy podria cedir a Mas la possibilitat de fer una consulta”.

 

En relació als recursos d’inconstitucionalitat, Santiago Vidal va denunciar “la situació il·legal” de dos magistrats del Tribunal Constitucional nomenats pel govern de l’Estat i que han tingut fins fa poc càrrecs d’assessorament del Partit Popular o fins i tot carnet del partit. Un d’ells, segons Vidal, té una escassa experiència ja que només ha exercit durant 9 mesos i ha realitzat 64 casos. “No estic dient que no pugui ser un gran jurista, però el que no té és experiència per dirimir assumptes de la trascendència del Constitucional”, va afegir.

 

El full de ruta, segons ell, es completaria fins esgotar totes les vies jurídiques que estan obertes i podria arribar, si fos necessari, fins a una declaració unilateral d’independència que seria perfectament compatible amb el Dret Internacional. El reconeixement internacional es podria produir, tal com ha passat en altres ocasions, si Catalunya esgota totes les vies legals internes abans de proclamar unilateralment la independència. “Des de 1905 han estat 14 els estats europeus que han aconseguit la independència per diferents procediments, alguns traumàtics i d’altres no tant...”, va especificar. Per finalitzar va recomanar “una mica de paciència” als que es pensin que l’1 de gener del 2015 hi haurà una república catalana perquè “el més important és fer bé el camí i no les presses”.

 

El conferenciant, que havia estat presentat al públic pel president d’Òmnium Cultural a Mataró, Antoni Pous, es va atrevir a autodefinir-se pel que no era : “No sóc un separatista, jo no vull separar ningú, vull que els ciutadans puguin decidir” i “fins fa 3 o 4 anys era federalista, quan no hi havia ningú i estava sol...però ara ja m’he cansat”. Aquestes paraules van arrencar el somriure dels assistents, que van escoltar el magistrat atentament durant els prop de quaranta minuts del seu discurs.

 

L’alcalde, Joan Mora, va cloure l’acte destacant que Mataró està disposat a col·laborar en aquest procés i va dir que “és molt important no frustrar les expectatives de ningú, per la qual cosa, aquest país ha de fer les coses bé i seguir aquest full de ruta que esgota totes les vies jurídiques”.

Fins i tot va ser més agosarat que el conferenciant i va afirmar que “el procés de sobirania és imparable perquè tenim la legitimitat democràtica al nostre costat”.