Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El mercat modernista del Rengle és l'eix central de la tercera edició de l’Open Puig i Cadafalch

Escoltar

El mercat modernista del Rengle és l'eix central de la tercera edició de l’Open Puig i Cadafalch

En el programa hi destaquen dues conferències, dos itineraris guiats a botigues i mercats històrics, la implicació de restaurants dels entorns de la plaça Gran i els dolços Puig i Cadafalch



Els propers 18, 19 i 20 d’octubre Mataró acollirà la tercera edició de l’Open Puig i Cadafalch, un esdeveniment anual dissenyat per difondre la figura i l’obra de l’arquitecte modernista i el patrimoni arquitectònic de la ciutat. En aquesta ocasió, l’Open Puig i Cadafalch s’emmarca dins la celebració a Mataró dels 120 anys del mercat del Rengle, els 130 anys de la Nau Gaudí i els 150 anys de l’edifici de La Presó i se centra en l’arquitectura dels mercats, prenent com a imatge el Rengle, situat a la plaça Gran i obra de Josep Puig i Cadafalch, que va ser construït fa tot just 120 anys.


 

L’aniversari del mercat del Rengle és el punt de partida de l’Open Puig i Cadafalch i les activitats proposades prenen el patrimoni arquitectònic com a fil conductor per tal de valorar el paper dels mercats i comerços en el teixit urbà i com a conformadors de la vida social a la ciutat.

 

La regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodriguez, i el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, han presentat aquest matí el programa, juntament amb la responsable de Patrimoni de l'Ajuntament, Mariona Gallifa, i representants d’algunes de les entitats i establiments que enguany han participat més activament en l’organització. L’Open està organitzat per l’Ajuntament de Mataró i compta amb el suport del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona-Maresme, la Fundació Iluro i la societat gastronòmica La Graneria.

 

 

Puig i Cadafalch gastronòmic

 

Enguany hi ha una col·laboració especial dels restauradors, ja que els dies 18 i 19 els restaurants ubicats a l’entorn del mercat del Rengle oferiran amb els seus menús un entrant relacionat amb Puig i Cadafalch. Els establiments participants estaran identificats.

 

L’Open gastronòmic es completa amb els dolços Puig i Cadafalch: la pastisseria Uñó ha elaborat una galeta i una rajola de xocolata commemorativa del 120 anys del mercat i Casa Graupera ha seleccionat dues de les seves ”joies gastronòmiques” i les comercialitzarà amb un embolcall que reprodueix també El Rengle.

 



El programa

 

En el programa d’activitats hi destaquen dues conferències realitzades a la Casa Coll i Regàs sobre l’evolució de l’arquitectura dels mercats i la rehabilitació del mercat del Rengle i dos itineraris guiats: un pels mercats històrics i un altre per establiments històrics de la ciutat, que també es pot fer lliurament, descarregant-se les dues rutes a través del web de l’Ajuntament o el codi QR que figura al material de difusió de l’Open.

 

La plaça Gran serà també l’escenari de dues activitats familiars singulars: dissabte 19 hi haurà una exposició de material d’antics oficis i eines (on els infants podran participar fent servir molinets, serres de vogir, esclops, el torn...) i, a les 17.30 h, la narració d’un conte a l’aire lliure sobre Puig i Cadafalch.

 

 

. Divendres 18 d’octubre

 

Conferència: “Història i evolució de l’arquitectura dels mercats”

A càrrec de Manuel Guardia, doctor arquitecte

A la Casa Coll i Regàs (carrer d’Argentona, 55) a les 19.30 h

 

 

. Dissabte 19 d’octubre

 

Visita guiada: Itinerari pels establiments històrics

Visita per establiments històrics de Mataró. De 10 a 14 h

Punt de trobada: Celler Castellví (plaça de Cuba, 42)

 

Visites lliures: Itinerari pels establiments històrics

Visita lliure per establiments històrics de la ciutat

Matí i tarda, en horari d’obertura dels establiments

 

L’hora del conte: “Cada conte, cada casa, Cadafalch”

A càrrec de Santi Rovira

A la plaça Gran, a les 17.30 h

 

Conferència: “L’experiència de rehabilitar Puig i Cadafalch”

A càrrec d’Isidre Molsosa i Montserrat de Torres, arquitectes

A la Casa Coll i Regàs (c. d’Argentona, 55) a les 19.30 h

 

 

. Diumenge 20 d’octubre

 

Visita guiada: Itinerari pels mercats històrics

Visita guiada a càrrec de joves arquitectes de Mataró. De 10 a 13 h

Punt de trobada: Col·legi d’Aparelladors,Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació (plaça de Can Xammar, 2).