Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Parlament fa costat als afectats per les preferents de Caixa Laietana perquè puguin optar a l’arbitratge

Escoltar

El Parlament fa costat als afectats per les preferents de Caixa Laietana perquè puguin optar a l’arbitratge

La comissió d’afectats es reuneix amb la presidenta de la Cambra i amb representants dels grups parlamentaris, que portaran el cas a la comissió d’investigació de les entitats financeres



La Comissió d'afectats per la comercialització de productes financers d'alt risc de Mataró s'ha reunit aquest matí amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i amb diputats de tot l'arc parlamentari per reclamar solucions per als perjudicats per les participacions preferents de Caixa Laietana (ara Bankia). La delegació s’ha trobat concretament amb els diputats Montserrat Ribera i Ferran Falcó de CiU; Pere Aragonès d’ERC; Alícia Romero del PSC; José A. Coto, del PPC; Josep Vendrell i Salvador Milà d’ICV-EUiA; Jordi Cañas de Ciutadans; i David Fernàndez del Grup Mixt/CUP.


 

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha reclamat en nom de la Comissió que el Parlament es posicioni a favor de l’arbitratge perquè els afectats per la comercialització de preferents de Caixa Laietana, fins i tot aquells que van acceptar canviar-les per accions, puguin recuperar els diners. Es calcula que a Mataró hi ha 4.500 casos de 6.000 clients afectats de 15.000 persones de les diferents unitats familiars i que Caixa Laietana va col·locar un total de 164 milions d’euros en participacions preferents.

 

Tots els grups parlamentaris han donat suport a la petició de la delegació maresmenca i el grup parlamentari de CiU, majoritari a la Cambra Catalana, ha anunciat la presentació d’una proposta a la Mesa de la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament que insta literalment el Govern de la Generalitat a:

 

-Estudiar i implementar mesures d’arbitratge i intermediació entre les entitats financeres i els afectats pel bescanvi de participacions preferents en accions d’entitats financeres, que han significat una reducció dels seus estalvis, a través de l’Agència Catalana de Consum.

 

-Fer un seguiment del nombre d’estalviadors catalans afectats per aquest procés i dels resultats de les mesures que s’apliquin.

 

-Demanar al Govern de l’Estat que articuli les mesures per tal que s’ofereixi l’entrada a la via arbitral a totes les persones afectades pel cas Caixa Laietana-Bankia, tant aquelles persones que encara disposen dels productes de risc d’origen, com aquelles que han dut a terme el bescanvi en accions l’any 2012.

 

Després de les reunions i en declaracions als mitjans de comunicació, l’alcalde de Mataró s’ha mostrat satisfet de la receptivitat mostrada tant per la presidenta del Parlament com pels diputats de tots els grups i n’ha destacat la unanimitat per fer costat als afectats d’aquesta presumpta doble estafa, que va consistir primer en la col·locació de productes financers d’alt risc a persones sense coneixements adequats i després en l’operació de bescanvi de les participacions per unes accions que avui en dia no tenen pràcticament valor en el mercat.

 

Joan Mora ha explicat que els grups parlamentaris s’han compromès també a portar el cas a la comissió d’investigació de les entitats financeres, que es va constituir en l’anterior legislatura i en la present està pendent de constituir-se oficialment. Aquesta comissió va ser sol·licitada al febrer conjuntament pel PSC, PPC, ICV-EUiA i C’s, i està previst que la presideixi el PPC.

 

La delegació maresmenca que avui ha anat al Parlament ha estat formada per representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mataró encapçalats per Joan Mora (CiU), M. Carme Maltas (PSC), José Manuel López (PP), Mònica Lora (PxC), Esteve Martínez (ICV) i Xavier Safont-Tria (CUP); el director de l’Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa; i dos representants d’Estafabanca, Diego Herrera i Juan C. Fabián; i el Defensor del Ciutadà de Mataró, Jordi Puigderrajols. També els ha acompanyat el president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, en representació de la vintena d’alcaldes de la comarca que la setmana passada es van sumar a la reivindicació.