Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa d’actes de Les Santes 2013 creix en activitats musicals i infantils

Escoltar

El programa d’actes de Les Santes 2013 creix en activitats musicals i infantils

La sinèrgia entre Ajuntament, entitats, privats i particulars fan possible que hi hagi més oferta



El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat avui en roda de premsa l’avanç de programació de la Festa Major de Mataró: Les Santes 2013. Aquesta edició destaca per l’ampliació del nombre de concerts i d’activitats infantils i pels canvis d’ubicació d’alguns espais de la festa. El programa d’actes comprèn del divendres 19 de juliol al dilluns 29 de juliol.


 

 

Més concerts

 

En aquesta edició de Les Santes, el treball conjunt de l’Ajuntament, entitats, promotors privats i una comissió de música assessora per definir la programació musical han fet possible una ampliació de l’oferta en aquest àmbit respecte als últims anys sense augmentar-ne els costos.

 

El gran concert de Santes serà el de Manu Chao que es farà al Parc Central el dia 27 de juliol, però cal destacar altres concerts gratuïts com araD’Callaos, Bongo Botrako, Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra”, La Carrau, Els Catarres, The Free Fall Band, Strombers, Mataró Rumba All Stars, Ai Ai Ai, El Pont d’Arcalís, La Coixinera, Canya d’Or i Ebri Knight, entre d’altres.

 

Els focs artificials, que enguany aniran a càrrec de la Pirotècnia Tomàs, donaran pas a una marató musical amb tres espais diferenciats, dos d’ells patrocinats per empreses privades.

 

 

La resta de la programació

 

Davant l`èxit de l’any passat, enguany es tornaran a fer actes que es van fer per primera vegada com ara l’Encesa, el De toc a toc, l’Anem de canyes, i sobretot La Tarda Guillada, pensada com una Nit Boja infantil i que aglutina l’acte De parranda, el Correguspira el correfoc infantil de Les Santes, i La Ruixadeta, en aquest cas al recinte Firal del Nou Parc Central.

 

El dia 25 hi haurà la contraprogramació del Desvetllament Bellugós repetint la festa amb Ràdio Flaixbac i el Vaparir Tour 13, aquesta vegada amb el suport de la discoteca mataronina Cocoa.

 

El dia 28 a la nit a la plaça de Santa Anna també hi haurà discjòqueis.

 

El dia 26 a la vil·la romana de Torre Llauder es podrà veure el concert de Carles Benavent Trio, inclòs dins la segona edició del festival Nits de Torre Llauder.

 

El teatre tindrà un paper destacat amb la representació de tres comèdies d’èxit: “La ratera”, “T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré” i el “Don Juan Tenorio” de Joan Pera i Lloll Bertran.

 

Enguany hi haurà una jornada castellera que es preveu històrica amb la presència de tres de les millors colles del moment: els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró.

 

En els últims anys la nit del 24 era nit de gòspel i havaneres. En aquesta ocasió serà nit d’havaneres, sardinada i rumba amb el concert dels Mataró Rumba All Stars, que interpretaran la cançó destinada a Mataró: “La reina del Maresme”.

 

També canvia el dia del concert de Festa Major que enguany se celebra el 26 de juliol amb l’orquestra Amoga que farà doblet i acabarà compartint el ball de la revetlla de la Festa Major amb l’orquestra Cimarrón.

 

La resta de programació la conformarà els actes tradicionals que formen part del ritual de Les Santes i els actes que s’han fet un lloc en el programa els últims anys: Barram i repicada, Ball de Festa Major, la Missa de Les Santes, sardanes i xindriada i Anem a tancar, entre d’altres.

 

L’Ajuntament i la Fundació El Maresme han unit esforços per organitzar conjuntament Dissantes, una de les activitats incloses en el Projecte Santi i que es farà visible el 20 de juliol. Dissantes té per objectiu apropar a la gent què fan i com viuen les persones amb discapacitat intel·lectual. Des de les 18 h i fins ben entrada la matinada del dissabte 20 de juliol al Parc Central i al Nou Parc Central se succeiran diferents activitats gratuïtes per a totes les edats, d’entre les quals cal destacar els concerts de D’Callaos, Bongo Botrako i els mataronins Momen.

 

La programació s’ha treballat a partir de diferents comissions que formen part del Plenari de la Festa Major de Mataró. El Plenari, que és d’assistència oberta al públic, són les reunions per organitzar i participar en la programació de la Festa Major de Mataró amb la voluntat de millorar i col·laborar en el seu desenvolupament.

 

 

Espai familiar

 

Aquest any destaca la programació familiar amb tallers i activitats per a totes les edats. L’espai familiar del Nou Parc Central acollirà tallers i espectacles durant set dies amb companyies com ara Guillem Albà i AlwaysDrinking Marxing Band, els bascos Markeliñe i els mataronins Volaquivol i Insomne. A més a més hi haurà animació i tallers de dibuix i pintura dinamitzats per alumnes de l’Aula de Teatre, i un espai de lectura de les Biblioteques de Mataró.

 

 

Canvis d’espais

 

Són diferents els actes que enguany canvien d’ubicació. Uns ho fan per motius de seguretat i altres per minimitzar recursos. La Ruixada, l’Esquitxada de colors i la Ruixadeta es faran al recinte firal del Nou Parc Central i el Ball de Requisits al Parc Central Vell. També canvia el concert de Barram que es passa fer al pati de la Residència Sant Josep i el final del Ball de Dracs que es farà a la plaça de l’Ajuntament.

 

 

Nova campanya per la reducció de riscos a Les Santes

 

L’any passat es va iniciar una campanya de reducció del vidre durant la Festa Major amb bons resultats. Aquesta campanya se suma a una de nova que té per objectiu incidir en la reducció de riscos pel consum excessiu d’alcohol. En els darrers anys, Protecció Civil i Creu Roja han detectat un augment de les incidències ocasionades per l’abús d’alcohol, així com també una davallada de l’edat d’inici del consum entre els joves.

 

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament lidera la comissió creada per a l’ocasió i que promou iniciatives per tenir una Festa Major més cívica i segura, en la qual també hi participen les seccions de Salut Pública i Joventut del Servei Família de l’Ajuntament, la Fundació Àmbit Prevenció, el Servei de Drogodependències del Consorci Sanitari del Maresme, Creu Roja Mataró, i Creu Roja Joventut amb el seu projecte de reducció de riscos associats al consum de drogues Som.nit.

 

 

La botiga i les exposicions

 

Com l’any passat, la botiga de Les Santes s’instal·larà a Can Palauet. S’obrirà el 17 de juliol fins al dia 29, últim dia de Festa Major. Des de principis de juliol es podran comprar els productes on-line.

 

Durant aquestes Santes es podran visitar dues exposicions. A partir del 5 de juliol a l’Ateneu Fundació Iluro s’hi mostrarà l’exposició de fotografies de Ramon Manent de Les Santes 2012 amb el títol “Imatges íntimes. Glòria a Les Santes”.

 

A Can Palauet es podrà veure l’exposició ”Les Santes en relleu”, mostra del procés de creació del cartell de Les Santes d’enguany, obra de Pol Codina, que s’inaugurà el 17 de juliol a les 20 h.

 

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclouran diversos apartats multimèdia i participatius.