Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El segon Festival Internacional d’Orgue oferirà rock, bandes sonores del cinema mut i un concert d’orgue i castanyoles

Escoltar

El segon Festival Internacional d’Orgue oferirà rock, bandes sonores del cinema mut i un concert d’orgue i castanyoles

Els concerts es faran del 10 al 22 de juliol en quatre espais diferents

 


L’Ajuntament de Mataró, la basílica de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria repeteixen l’experiència d’organitzar el Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern amb una segona edició plena de novetats. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i el director artístic del Festival, Raúl Prieto, acompanyats de Mn. Segimon, han presentat aquest matí el programa d’activitats, totes gratuïtes, que intentarà superar els més de 2.000 espectadors que va rebre la primera edició.

 

L’orgue més gran de Catalunya serà el protagonista d’un cicle de concerts ampliat i d’unes visites guiades molt especials. Les novetats d’enguany són un concert d’orgue de música rock amb maridatge de vi de l’Empordà, una espectacle que combina clàssics del cinema mut amb banda sonora amb música d’orgue i un concert d’orgue i castanyoles.

 

La música s’acompanyarà amb la il·luminació de la basílica de Santa Maria i la pantalla gegant que permetrà veure els concertistes des de tres perspectives diferents.

 

Una altra novetat d’aquesta edició, és que el festival no es concentra només a la basílica de Santa Maria, la música d’orgue també sonarà al Teatre Monumental, l’església del convent de les Carmelites de Mataró i la plaça de Santa Anna.

 

 

Cicle de concerts

 

El cicle de concerts Jaume Isern s’amplia a 6 concerts (3 a Santa Maria, 2 al Teatre Monumental i 1 a ‘església del convent de les Carmelites). L’any passat se’n van fer 3.

 

El rus Konstantin Volostnov serà l’encarregat del concert inaugural del festival dimecres 10 de juliol a les 21 h a Santa Maria.

 

Kike Serrano, organista de nombrosos grups de rock, serà l’encarregat d’oferir una de les sorpreses d’aquesta edició. “Música entre copes” és un concert d’orgue rock amb maridatge de vi de l’Empordà que es farà el 15 de juliol a les 21 h al Teatre Monumental.

 

El festival tornarà a Santa Maria el dia 17 a les 21 h amb el recital del britànic Thomas Trotter i el concert “De Bach a Wagner”, per donar pas dijous 18 al Teatre Monumental al concert “L’orgue i el cinema mut: la brillantor i la ingenuïtat dels feliços anys vint”. En aquesta ocasió l’alemany Ulrich Waltter posarà banda sonora d’orgue a clàssics del cinema mut.

 

Una altra novetat d’enguany serà el doble concert d’orgue i castanyoles amb Mina Jerez i Bruno Fost el dia 19 a les 22 h a l’església de Sant Andreu de Llavaneres i dilluns 22 a les 21 h al Convent de les Carmelites.

 

L’últim gran concert a Santa Maria serà el ja tradicional que ofereix Raúl Prieto per Les Santes, dissabte 20 de juliol, que enguany arriba a la desena edició.

 

Tots els concerts aniran precedits per una trobada prèvia amb el músic, a tall de presentació, a les 19.30 h al Museu Arxiu de Santa Maria i al Teatre Monumental, depenent de l’espai on es faci el concert.

 

 

Altres activitats

 

Els dies 14 i 21 de juliol a les 18 h hi haurà concerts a càrrec dels alumnes de l’Acadèmia Internacional d’Orgue Mataró – Barcelona Jaume Isern que es faran a la basílica de Santa Maria.

 

Aquesta edició del festival vol acostar la música de l’orgue als ciutadans i per això el dia 12 de juliol l’organista Raúl Prieto sortirà al carrer per oferir petits concerts a la plaça de Santa Anna entre les 19 i les 21 h.

 

 

Visites guiades a l’orgue

 

Una altra de les activitats del festival, és les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, que aniran a càrrec de l’organista Raúl Prieto. La visita inclou l’exposició permanent de l’arxiu musical de Santa Maria i documents històrics sobre els orgues mai vistos fins ara.

 

Es podrà visitar l’orgue dissabte 13 de juliol a les 17 i a les 18 h; els diumenges 14 i 21 de juliol a les 13.00 h i la novetat d’enguany: la visita nocturna que es farà dissabte 13 de juliol a les 23 h. Les reserves es poden fer a l’Oficina de Turisme de Mataró. Tel. 93 758 26 98 i a turisme@ajmataro.cat

 

 

Jaume Isern

 

Jaume Isern (Mataró 1798 - 1880) va ser un organista, pedagog i compositor mataroní. Cec de naixement, va estudiar orgue, harmonia i composició. Va ser l’autor d’un sistema per a la notació musical anterior al de Lous Braille (“Descripció d’alguns instruments para ensenyar a cecs les primeres lletres i l’escriptura amb notes de música” Barcelona, 1837), que li va suposar la distinció anglesa Large Silver i una pensió vitalícia atorgada per Ferran VII d’Espanya.

 

Des de 1830 va ser organista a Mataró. L’any 1844 va actuar davant la reina Isabel II d’Espanya a l’exposició industrial de Barcelona.

 

 

L’instrument més gran de Catalunya

 

L’orgue de Santa Maria és el més gran de Catalunya, tant pel número de tubs com per l’extensió dels seus teclats. També té un gran valor històric, ja que va ser construït clarament amb l’objectiu que esdevingués un instrument perfecte; el de més bona qualitat que s’hagués fet mai al país. Té 4.557 tubs de fins a 6 m d’alçària, 4 teclats de 61 notes i un pedal de 32 notes.

 

 

Programa del Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern

 

. Dimecres 10, a les 21 h

Basílica de Santa Maria

Concert inaugural amb Konstantin Volostnov: “L’elegància russa torna a Mataró”.

Aquest músic moscovita és organista, pianista i clavecinista. Ha actuat en nombrosos festivals internacionals de renom, i ofereix concerts arreu del món. Des del 2010 és professor del Conservatori Txaikovski de Moscou.

www.volostnov.ru

 

. Dilluns 15, a les 21 h

Teatre Monumental

Concert amb Kyke Serrano: “Música entre copes: l’Empordà”.

És un dels teclistes més reconeguts del país. Proposa posar en funcionament els cinc sentits per gaudir d’una hora del seu rock paisatgístic, acompanyats d’una copa de vi expressament triat per a l’ocasió. Ha estat integrant de Jarabe de Palo i ha treballat amb David Bustamante, entre d’altres. Ha enregistrat més de 100 discs.

www.kykeserrano.es

 

. Dimecres 17, a les 21 h

Basílica de Santa Maria

Concert amb Thomas Trotter: “De Bach a Wagner”.

És un dels músics britànics més admirats actualment. L’excel·lència de la seva interpretació l’ha dut a col·laborar com a solista amb els millors directors del món. Ofereix concerts regularment tant a Birmingham, d’on és organista de la ciutat, com per tot el món i als millors festivals.

 

. Dijous 18, a les 21 h

Teatre Monumental

L’orgue i el cinema mut: “La brillantor i la ingenuïtat dels feliços anys vint” a càrrec d’Ulrich Walther.

Concert d’orgue amb peces espectaculars i improvisacions com a acompanyament de pel·lícules emblemàtiques del cinema mut. Walther és un dels organistes alemanys més prestigiosos del moment i professor de la Universitat de Graz (Àustria).

www.ulrichwalther.com

 

. Divendres 19, a les 22 h

Església Parroquial de Sant Andreu de Llavaneres

L’orgue amb castanyoles de concert. A càrrec de Mina Jerez, castanyoles de concert, i l’organista Bruno Frost.

Una proposta innovadora amb visita al retaule de l’església i a l’orgue a partir de les 21 h. Amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres i l'església parroquial.

www.duoclavecastanuelas.com



. Dissabte 20, a les 21 h

Basílica de Santa Maria

10è Concert espectacular d’orgue de Les Santes. A càrrec de Raúl Prieto.

Als seus 27 anys va ser el primer organista contractat per l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya per exercir com a assessor artístic, intèrpret i divulgador. Actualment es dedica íntegrament a la seva carrera com a concertista arreu del món. Al mercat hi ha un CD en el qual Prieto actua com a solista a la catedral de Milà, i un altre d’un concert seu amb piano i orgue enregistrat al Palau de la Música Catalana (Duo MusArt). Sempre que pot ofereix concerts a la basílica de Santa Maria, i vetlla per la conservació i millora del magnífic orgue. És el director artístic del Festival i enguany fa una dècada que toca per Les Santes.

www.raulprieto.com

 

. Dilluns 22, a les 21 h

Església del convent de les Carmelites de Mataró

El Diablo vestido de Fraile. Orgue amb castanyoles de concert. A càrrec de Mina Jerez, castanyoles de concert, i l’organista Bruno Frost, únic duet d’orgue i castanyoles de concert d’Espanya, que ens porta una proposta tant innovadora com ben documentada històricament. Hi haurà una xerrada prèvia amb els artistes per presentar el concert a les 19.30 h, al Museu Arxiu de Santa Maria.

www.duoclavecastanuelas.com