Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TecnoCampus i CETEMMSA llancen un programa d’emprenedoria centrat en l’electrònica impresa

Escoltar

El TecnoCampus i CETEMMSA llancen un programa d’emprenedoria centrat en l’electrònica impresa



El parc TecnoCampus Mataró-Maresme i el centre tecnològic CETEMMSA, especialitzat en electrònica impresa (Printed Electronics), han presentat avui el programa “InnoEmprèn PRINTED Electronics”, dissenyat per promoure l’emprenedoria en aquest àmbit. El programa consisteix en l’elecció de cinc emprenedors de tots els que presentin projectes empresarials basats en electrònica impresa per ajudar-los a tirar endavant el seu negoci.


 

El president de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i de CETEMMSA, Miquel Rey, ha apuntat, durant l’acte celebrat a l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, que “el programa encaixa perfectament en la reindustrialització, que és un objectiu de país”. Rey ha afegit que el programa Innoemprèn ja té una trajectòria que l’avala, i que ara s’aplica a l’electrònica impresa de la mà de CETEMMSA. L’adjunt a la presidència de CETEMMSA, Josep Lluís Checa, ha indicat que “en els productes i els serveis hi ha un gran camp d’aplicació de l’electrònica impresa”, de manera que s’obren oportunitats per als emprenedors i per a les empreses que hi vulguin apostar. A tots dos col·lectius va dirigit el programa, que des d’ara fins al 22 de novembre obre el termini per avaluar els projectes que vulguin optar a participar-hi. L’emprenedor Xavier Verdaguer, que ha impulsat diversos projectes en aquest àmbit als Estats Units i a Catalunya, ha avalat les possibilitats del programa per als emprenedors que l’aprofitin, mentre que per part d’ACC1Ó, Oriol Alcoba ha tancat l’acte indicant que l’Innoemprèn pot ajudar a crear projectes sòlids per l’entorn cooperatiu i per l’assessorament que proporciona.

 

Josep Lluis Checa ha explicat amb exemples com l’electrònica impresa obre un gran ventall de possibilitats per a nous emprenedors: papers de paret i elements arquitectònics i decoratius amb llum impresa i plana incorporada; sistemes de sensorització (temperatura, oxigen, gasos, constants vitals,...) per a indumentària de cossos de seguretat en situacions de risc; o tatuatges efímers a la pell amb tintes electròniques per emmagatzemar informació com, en el camp de la salut, l’historial mèdic del pacient o la medicació que ha de prendre.

 



Les fases del programa

 

Els participants en l’”InnoEmprèn PRINTED Electronics” seran tutelats durant 7 mesos fins que arrenqui el seu negoci. Els professionals de CETEMMSA i del TecnoCampus acompanyaran l’emprenedor des de la fase inicial, fins la creació del prototip i la connexió amb la cadena industrial. El programa també oferirà a l'emprenedor formació, consultoria, accés al finançament, a la internacionalització i, si ho desitja, a l’allotjament de l’empresa en el parc tecnològic.

 

“InnoEmprèn PRINTED Electronics” és l’únic programa d’acompanyament d’emprenedors en el camp de l’electrònica impresa, tutelant des de la idea fins que aquesta es materialitza en una empresa. Aquest acompanyament inclou tant el vessant de negoci com el tecnològic.

 



El futur de l’Electrònica Impresa

 

L’electrònica impresa és l’alternativa a l’electrònica de silici tradicional. Consisteix a imprimir, sobre superfícies planes, tintes que converteixen aquestes superfícies (tèxtils, plàstics, papers, films polimèrics, etc.) en intel·ligents, dotant-les de noves utilitats en molts sectors econòmics: salut i benestar, automoció i transport, esport professional, seguretat i protecció, packaging, arquitectura i construcció, i tèxtil tècnic, entre d’altres.

 

Alguns estudis apunten que l’any 2020 l’electrònica impresa formarà part de les nostres vides amb productes com la pell electrònica, teixits i òrgans electrònics o elements arquitectònics que responen a estímuls externs. I ja l’any 2030 tindrem aliments digitals i utilitzarem regularment l’aviació espacial comercial, gràcies a l’ús dels printed electrònics en diferents sectors.

 

La indústria dels printed electrònics arribarà a tenir un volum de vendes de 60 bilions d’euros el 2020. L’objectiu és flexibilitzar l’electrònica, mitjançant la impressió dels diferents components: sensors, circuits, bateries o leds, entre d’altres.