Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els delictes i faltes penals a Mataró baixen un 2,6% al 2012

Escoltar

Els delictes i faltes penals a Mataró baixen un 2,6% al 2012

Malgrat el descens global, pugen els delictes contra les persones, els robatoris als domicilis i les estrebades

La Junta Local de Seguretat de Mataró ha fet avui, 5 de febrer, balanç de l’estat de la seguretat a la ciutat durant el darrer any. Les dades recullen el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2012, i el comparen amb l’any anterior (de l’1 de gener al 31 de desembre de 2011).

 

El nombre total d’incidents o serveis no planificats realitzats per la Policia de Catalunya ha disminuït un 4,9% respecte el període anterior. Del total d’incidents atesos, l’àmbit de seguretat ciutadana és el de major requeriment, amb un 30,5%. Els incidents són aquells serveis no programats que es realitzen a demanda ciutadana o d’ofici, però que són sobrevinguts.

 

Pel que fa al nombre de delictes i faltes penals, els fets coneguts a Mataró han disminuït un 2,6% respecte al període anterior, amb una mitjana mensual de 716 infraccions penals. Concretament els delictes han disminuït un 1,2%, mentre les faltes penals ho han fet un 4,3%.

 

Dins de les diferents tipologies delictives, els delictes contra les persones (on s’inclouen els homicidis, lesions i agressions sexuals) s’han incrementat un 9,4%.

 

Respecte a les dades dels delictes contra el patrimoni (on s’inclouen els diferents tipus de robatori, furts i danys) s’observa un davallada general del 12,3% en els robatoris amb força: concretament, els robatoris en interior de vehicle baixen un 15,2%, els robatoris amb força en establiment un 43%, i els robatoris amb força en empresa un 20%. No obstant, en aquest tipus delictiu ha experimentat un augment del 6%, el robatori amb força en domicili. Així mateix, d’un període a l’altre s’ha experimentat un increment general del 28,6% en els robatoris amb violència i/o intimidació, dels quals el més significatiu és l’increment de les estrebades en un 52,4%. Per pal·liar la incidència d’aquest tipus de robatori s’estan realitzant serveis específics de prevenció i d’investigació.

 

Pel que fa al nombre de detencions efectuades per la Policia de Catalunya, han disminuït un 4,1% respecte el període anterior, passant de 1.010 detinguts durant el període anterior a 969 durant el període actual.

 

La Policia Local, els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia han realitzat diferents operatius de control sobre l’aplicació de la normativa administrativa referent a comerços i aplicació de les lleis penals i administratives sobre estrangeria.

 

Quant a les infraccions a l’Ordenança de Civisme, s’han aixecat 595 actes per infracció. En destaca l’augment per consum d’alcohol a la via pública, que representen un 45,9% sobre el total d’actes aixecades.

 

Pel que fa a la seguretat viària, les dades mostren un increment d’un 3,3% en el nombre d’accidents del període actual respecte a l’anterior: consta una víctima mortal i els ferits lleus s’han incrementat en un 7,8%, mentre els ferits greus han disminuït un 8,2%. Respecte al nombre d’atropellaments també s’ha experimentat un increment d’un 8,5%: cap de les víctimes mortals ha estat víctima d’atropellament, i la major part dels atropellaments implicaven turisme i vianant (62,9%). En canvi, destaca el fet que el nombre de delictes contra la seguretat viària ha disminuït un 12,07%.

 

A la Junta Local també s’ha informat de les diferents sessions que la Policia de Catalunya realitza als col·lectius de risc, amb un total de 289 sessions i 7.526 assistents, entre gent gran, joves, mares i pares, nouvinguts, institucions i comerciants.

 

Finalment, la Junta Local de Seguretat ha aprovat el document del nou Pla de Seguretat Local, que estarà vigent des de 2013 fins a 2015.

 

A la reunió de la Junta Local ha assistit avui per primera vegada el nou delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Fernando Brea.