Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Mora alerta als afectats de les preferents que el termini per iniciar l’arbitratge amb Bankia acaba el 30 de juny

Escoltar

Joan Mora alerta als afectats de les preferents que el termini per iniciar l’arbitratge amb Bankia acaba el 30 de juny

Remarca que la presentació de la sol·licitud d’arbitratge és gratuïta i no anul·la, d’entrada, la via jurídica



L’alcalde i president de la Comissió d’afectats pels productes financers d’alt risc a Mataró, Joan Mora, ha recordat que continua obert fins al 30 de juny el termini per demanar a Bankia l’inici de l’arbitratge i que la presentació de la sol·licitud a les oficines de l’entitat bancària és totalment gratuïta i, d’entrada, no anul·la la via jurídica.


 

De fet, l’afectat no ha de decidir si abandona la via jurídica fins que l’entitat bancària li proposi signar l’anomenat conveni arbitral, moment en el qual se li haurà comunicat ja l’import màxim de diners que pot aconseguir a través de l’arbitratge. Quan se signa el conveni arbitral, ambdues bandes es comprometen també a renunciar a les demandes que tinguin interposades.

 

Joan Mora s’ha reunit aquest matí amb el director de l’Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa, a la seu del Departament d’Economia i Empresa de la Generalitat per analitzar el procés d’arbitratge. Tots dos han explicat en roda de premsa les darreres novetats i particularitats que afecten els processos tant de Bankia com de Catalunya Caixa.

 

L’oficina d’atenció als afectats per participacions preferents i deute subordinat de Mataró ha atès més de 1.500 afectats des del dia que es va posar en marxa, el 14 de maig. De les 1.500 persones ateses, uns 1.400 eren clients de Bankia (Caixa Laietana) i el centenar restant de Catalunya Caixa.

 

Els processos arbitrals dissenyats per a cadascuna de les entitats financeres són diferents i el personal d’aquesta oficina municipal -que va ser pionera a Catalunya- orienten els afectats en funció de les característiques de cada cas.

 

L’alcalde i president de la comissió d’afectats a Mataró ha tornat a fer una crida als afectats per acudir a l’arbitratge, recordant que es calcula que a Mataró hi ha 4.500 casos de preferents i altres productes financers híbrids comercialitzats en el seu dia per Caixa Laietana (Bankia). Aquests 4.500 casos equivalen a 6.000 clients afectats directament i a unes 15.000 persones perjudicades directament o indirectament per una presumpta doble estafa: la col·locació de productes de risc a persones sense coneixements i el posterior bescanvi per accions de Bankia que avui en dia pràcticament no tenen valor en el mercat.

 

Joan Mora s’ha mostrat esperançat que els afectats podran recuperar els diners i ha avançat que portarà a la Comissió d’afectats de Mataró un aspecte col·lateral que s’ha detectat a l’oficina municipal: l’existència de persones que afirmen haver estat presumptament estafats per Bankia per haver-los col·locat directament accions de l’entitat financera en comptes de dipòsits a termini, que era el que ells pensaven que tenien. Almenys s’ha donat aquesta circumstància en unes 45 persones que han anat a l’oficina municipal, que no han pogut iniciar el procediment d’arbitratge, perquè aquest es reserva per als titulars de preferents i subordinades i també per a aquells accionistes que tenen accions provinent del bescanvi de preferents de Bankia.