Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament no pot mantenir obert Can Xalant perquè la Generalitat no abona l’import econòmic que li pertoca

Escoltar

L’Ajuntament no pot mantenir obert Can Xalant perquè la Generalitat no abona l’import econòmic que li pertoca

El centre forma part de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya

L’Ajuntament ha pres la decisió de no renovar el contracte de gestió que permetia mantenir en funcionament el Centre de creació i pensament contemporani, Can Xalant que forma part de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya. La continuïtat del projecte anava lligada a l’aportació econòmica del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que, tot i haver-s’hi compromès, no l’ha feta efectiva.


 

A finals de 2012, l’Ajuntament va decidir no renovar el contracte amb l’empresa cultural Trànsit, que des de la creació del centre gestionava el projecte, buscant replantejar el model de gestió per tal de garantir-ne la seva viabilitat. Tot i això, a principis d’any es va fer un contracte menor amb la mateixa empresa amb l’objectiu de seguir oferint als artistes residents els serveis de laboratori i l’ús d’aquest i alhora es va prendre el compromís d’elaborar un projecte de futur més sostenible del centre.

 

Aquest contracte menor finalitza el 30 d’abril i atès que la Generalitat de Catalunya no està en disposició de fer l’aportació econòmica anual establerta i l’Ajuntament no pot assumir la totalitat de la despesa que comporta el centre, s’ha pres la decisió de no renovar el contracte i suspendre l’activitat del centre. El Departament de Cultura deu a l’Ajuntament l’aportació dels últims dos anys i mig, és a dir, 34.000 € del 2010; 144.000 € del 2011; i 100.000 € del 2012. En total 278.000 €.

 

L’Ajuntament manté la voluntat de seguir treballant amb l’art contemporani i amb els artistes de Mataró i, com va anunciar, ha elaborat un nou projecte per a l’art contemporani més sostenible i vinculat a la ciutat que, malauradament, no es pot portar a terme. 

 

Nascut l’any 2006, Can Xalant ha ofert una important tasca de suport a la creació, la producció i el pensament en l’àmbit de l’art contemporani i ha acollit projectes d’intercanvi internacionals amb artistes d’arreu de món. Artistes mataronins també han pogut mostrar la seva feina a l’estranger gràcies al centre. A més, Can Xalant ha ofert molts seminaris i cursos en els diferents àmbits de les arts visuals que han servit per formar joves artistes de Mataró i de la comarca.