Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament s’adhereix al Pacte nacional pel dret a decidir

Escoltar

L’Ajuntament s’adhereix al Pacte nacional pel dret a decidir

L’Ajuntament de Mataró ha aprovat adherir-se al Pacte nacional pel dret a decidir. Així ho va decidir la Junta de Portaveus celebrada dilluns 2 de setembre, en aprovar una declaració institucional presentada per CiU que va comptar amb els vots favorables d’aquest grup municipal a més d’ICV-EUiA i la CUP. El PSC –que havia presentat una esmena a la totalitat que no va prosperar– s’hi va abstenir, i PPC i PxC van votar-hi en contra.

 

El Ple de l’Ajuntament va donar compte ahir de l’acord. El text íntegre de la declaració aprovada és el següent:

 

“El poble de Catalunya, al llarg de la seva història, ha manifestat democràticament la voluntat d’autogovernar-se, amb l’objectiu de millorar el progrés, el benestar i la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania, i per reforçar la cultura pròpia i la seva identitat col·lectiva.

 

Davant l’actual situació de bloqueig polític, financer, social, cultural i lingüístic de Catalunya en el si de l’Estat Espanyol, el poble de Catalunya i les seves institucions han expressat la voluntat de decidir el futur polític de Catalunya a través de diverses formes: les manifestacions massives del 10 de juliol de 2010 sota el lema «Som una Nació, nosaltres decidim» i la de l’11 de setembre de 2012 sota el lema «Catalunya nou Estat d’Europa», la resolució del Parlament de Catalunya, de data 27 de setembre de 2012, la qual constatava la necessitat que el poble de Catalunya pogués determinar lliurament i democràticament el seu futur col·lectiu mitjançant una consulta, la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya adoptada pel Parlament el passat 23 de gener de 2013.

 

El dia 26 de juny de 2013, es va constituir, al Parlament de Catalunya, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, una cimera que vol facilitar la participació de la societat civil en el procés cap a la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya. A aquesta reunió constituent, presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas, hi van ser presents una quarantena de persones en representació de partits polítics, associacions municipalistes i entitats culturals, cíviques, ciutadanes, empresarials i sindicals.

 

El dret a decidir és un objectiu de país i, com a tal, ha de buscar el compromís i la coresponsabilitat de tots els agents per tal que se’l facin seu i impulsin l’expressió democràtica de tots els catalans i catalanes el dia que se celebri la consulta. Aquest suport majoritari és el que donarà legitimitat al procés i té la seva base en la llibertat d’expressió de qualsevol poble recollida en tots els tractats internacionals.

 

El dret a decidir garanteix un procés democràtic, transparent i de respecte a la pluralitat d’opinions de la societat. El pronunciament del poble de Catalunya ha de ser, única i exclusivament, l’expressió majoritària de la voluntat dels seus ciutadans i ciutadanes.

 

Per tot això, el Grup Municipal de CiU proposa a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents acords:

 

1. Adherir-se al Pacte nacional pel dret a decidir a través de la Plataforma www.dretadecidir.cat

 

2. Promoure al municipi que entitats, associacions i agents econòmics es sumin també a aquest procés democràtic de l’exercici al dret a decidir i a la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya.

 

3. Comunicar aquest acord a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a l’Associació de Municipis per la Independència i fer-ne difusió a les entitats culturals i cíviques de la ciutat”.