Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, nou president de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà

Escoltar

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, nou president de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà

El vicepresident passa a ser Josep Mayoral, alcalde de Granollers


L’alcalde, Joan Mora, és des d’avui el nou president de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU). El nomenament s’ha fet efectiu durant l’Assemblea General de l’agrupació, celebrada avui a la Sala d'Actes de Can Palauet de Mataró.

 


El canvi de presidència ha estat un dels punts més destacats de l’acte. Així, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, serà el president de l’AMTU durant els propers dos anys, i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, passarà a ser-ne el vicepresident. Aquesta alternança en els càrrecs ja es va aprovar en l’assemblea de novembre de 2011 celebrada a Mataró i ara es fa efectiva. Ambdós mantindran la seva representació al Consell d’Administració de l’ATM, i el nou president serà qui representi a l’AMTU al Consell d’Administració de Ferrocarrils de la Generalitat.

 

Josep Mayoral ha fet un repàs durant la seva intervenció de la trajectòria de l'AMTU des del 2004, any en què va assumir la presidència de l'entitat: “han estat 9 anys de feina intensa, en què hem estat presents en el debat sobre les grans decisions estratègiques del país i en què la inversió de la Generalitat en millores de transport públic de la 2a Corona Metropolitana ha passat de 0 euros a més de 40 milions d’euros des del 2005”. Mayoral ha volgut remarcar especialment la participació en la confecció de dos documents fonamentals en matèria de planejament, com són el Pla de Transport de Viatgers, que ha dotat el territori d'una connectivitat transversal que no existia, i el Pla de Mobilitat de Catalunya. En la seva intervenció també ha descrit l'AMTU com un “espai de reflexió i incubadora de nous projectes de mobilitat”, i ha afirmat que “les jornades AMTU són ja un referent per a tots els agents públics i privats implicats en matèria de mobilitat”.

 

En la seva salutació, el nou president de l’AMTU i alcalde de Mataró, Joan Mora, s'ha referit a l'etapa complexa en què ens trobem, en què “més que mai hem de lluitar per no fer passos enrere i intentar que l'AMTU segueixi avançant i creixent en el seu paper de lobby i de referent en tot allò relacionat amb els transport públic i la mobilitat del país. El gran repte de cara l’any vinent serà intervenir en la implantació de la T-Mobilitat, que permetrà establir una relació molt més directe amb l’usuari, i crear un sistema de transport a la carta, amb la màxima eficiència i que estigui present a tot el territori”. Mora s'ha posat a disposició de tots els municipis adherits per continuar treballant amb aquests objectius.

 

Durant l'assemblea també s’ha informat sobre el tancament previst per l’any 2013 i l’estat de realització del programa per aquest any, així com també s’han aprovat les directrius del programa d’actuacions i el pressupost per al 2014. Les més destacades són:

 

- Organització de la 10a Jornada AMTU 2014 a Sabadell. Aquestes jornades són un referent nacional i punt de trobada de tots els agents públics i privats relacionats amb la mobilitat i el transport públic.

 

- Seguiment del Contracte Programa, per a un millor finançament dels serveis de transport públic urbà dels municipis adherits a l’AMTU.

 

- Seguiment dels principals plans de planejament i infraestructures: Pla Director de Mobilitat 2013-2018; Pla Director d'Infraestructures 2011-2020; Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2013-2018; Pla de Rodalies 2009-2014; i seguiment de la futura targeta T-Mobilitat.

 

- Posar en marxa el seu SIG (Sistema d’Informació Georeferenciada), que permetrà tenir localitzades totes les parades dels serveis de transport públic urbans, amb les principals característiques d’aquestes, informant si disposen de marquesines, pantalles d’informació, línies que hi passen,....

 

- Elaboració de tres estudis dins del marc d'un conveni amb la Diputació de Barcelona. El present conveni té per objecte la realització d’uns estudis que es consideren de mutu interès, en aplicació de les respectives polítiques relacionades amb la mobilitat i el transport públic.

 

Les temàtiques dels tres estudis que es realitzaran seran: la creació d'una aplicació que permeti implantar serveis a la demanda en el municipis de l’àmbit AMTU (taxi, microbús,...); una auditoria de com es dóna la informació als usuaris de transport públic urbà; i un estudi que analitzi les mesures “push-pull” per a la promoció del transport públic.

  

A més, l'AMTU seguirà promovent els programes de promoció del transport públic entre infants i gent gran “Viatjo, amb tu!” i “Amb tu, hi vaig segur!” de forma conjunta i centralitzada a la web: www.amtu.cat/ambtu. Al llarg de l’any també es posaran en marxa un concurs per a treballs de recerca relacionats amb temàtiques sobre la mobilitat sostenible, i un altre per crear el disseny d’un pòster que informi i promogui la utilització de la targeta T-12, realitzat pels mateixos usuaris d’aquest títol.

 

L’associació també seguirà gestionant la targeta T-12, dins del seu àmbit. Actualment hi ha 18.277 targetes actives, el que suposa un 32,88% més que l’any passat en aquestes dates. Aquest creixement es manté constant des de la seva implantació el 2009.

 

L’Assemblea també ha ratificat les altes a l’AMTU d’Arenys de Mar, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Pallejà i Sant Iscle de Vallalta i les baixes dels Consells Comarcals del Garraf i Vallès Occidental, que s’han produït des de la darrera reunió, celebrada el 22 de març de 2013.

                                            

L’AMTU té actualment 72 entitats adherides, de les quals 70 són municipis i 2 Consells Comarcals (Alt Penedès i Baix Llobregat) amb una població representada de 1,97 milions d’habitants i 40,5 milions de viatgers.