Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde demana ajuda als líders d’UGT Cándido Méndez i Josep M. Àlvarez per defensar els afectats per les preferents

Escoltar

L’alcalde demana ajuda als líders d’UGT Cándido Méndez i Josep M. Àlvarez per defensar els afectats per les preferents

Joan Mora els interpel·la durant l’acte dels 125 anys de la UGT celebrat a Mataró, on es va gestar el sindicat un any abans de la seva fundació



L’alcalde, Joan Mora, ha demanat ajuda aquest matí al secretari general de la UGT, Cándido Méndez, i al secretari general de la UGT a Catalunya, Josep M. Àlvarez, en la defensa dels afectats per la comercialització de les participacions preferents a Mataró.


“Els demanaré ajuda per un problema gravíssim que tenim amb els milers de persones majors, jubilats i joves que tenen els seus estalvis bloquejats per la presumpta estafa de Caixa Laietana”, ha dit l’alcalde, referint-se també a la “gestió immoral” que van fer els dirigents de l’entitat bancària i a la “doble estafa” que van patir aquells que “van ser forçats després a canviar les preferents per unes accions de Bankia que avui no valen res”.

 

La petició l’ha fet durant el primer acte de celebració dels 125 anys de la UGT, que ha tingut lloc a Mataró, ciutat on es va gestar el sindicat un any abans de la seva fundació en un congrés a Barcelona el 1888. Més de 1.200 delegats de tot Espanya s’han donat cita a la capital del Maresme en aquesta assemblea celebrada al pavelló poliesportiu municipal Teresa Maria Roca.

 

Joan Mora ha interpel·lat als líders sindicats a fer costat a la comissió d’afectats per les participacions preferents de Mataró, formada per tots els grups municipals i les principals associacions d’afectats a la ciutat, APREDEF i Estafabanca Mataró. “Si existeix alguna possibilitat de canviar la situació d’aquesta gent serà treballant tots junts, perquè un Estat de Dret no pot permetre això”, ha conclòs.

 

La comissió d’afectats reclama que els afectats per les participacions preferents de Caixa Laietana, fins i tot qui les va bescanviar per accions, pugui optar a la via arbitral per recuperar els seus diners. Això ho van defensar a Madrid la setmana passada davant els principals grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i de l’Oficina del Defensor del Pueblo, i també ho han fet aquesta setmana traslladant la problemàtica al Fiscal Superior de Catalunya i al Síndic de Greuges.

 

Mataró ha estat un municipi especialment afectat per la comercialització de preferents ja que Caixa Laietana. Es calcula que hi ha uns 4.500 casos que afecten directament a uns 6.000 clients i, a seu torn, a unes 15.000 persones de les unitats familiars. Més del 90% dels afectats per preferents de Caixa Laietana van bescanviar-les per accions de l’entitat en base a la informació que els van transmetre els directors de les oficines comercials i com a única opció per recuperar els diners. Aquest fet va agreujar la situació quan l’entitat va ser absorvida per Bankia i aquesta va entrar en situació crítica, va haver de ser intervinguda i seguidament el valor de les seves accions va baixar en picat.

 

Alguns dels afectats van iniciar en el seu dia procediments davant la Justícia i l’Agència Catalana de Consum, així com van exposar els casos davant l’Oficina Municipal del Consumidor, denunciant la manera com se’ls van comercialitzar les participacions preferents.

 

La via arbitral tindria com a objectiu evitar la via judicial i arribar a un acord entre l’entitat financera i els afectats perquè aquests poguessin recuperar almenys part dels diners que hi van posar en preferents. Però es dóna el cas que el procediment d’arbitratge que a final de gener van acordar els dos principals grups parlamentaris del Congrés exclou el 90% dels afectats per les preferents a Mataró, que en el seu dia van acceptar canviar aquests productes per accions de Bankia (Caixa Laietana).