Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde proposa atorgar la Medalla de la Ciutat a la UGT

Escoltar

L’alcalde proposa atorgar la Medalla de la Ciutat a la UGT

A Mataró va ser on es va gestar el naixement del sindicat

L’alcalde, Joan Mora, va proposar el passat divendres que la Medalla de la Ciutat li sigui concedida al sindicat UGT amb motiu de la celebració aquest any del seu 125 aniversari i al fet que Mataró va ser on es va gestar el sindicat un any abans de la seva fundació en un congrés a Barcelona el 1888. Abans de fer pública la proposta, l’alcalde en va fer partícips tots els grups municipals.


 

Mora va fer l’anunci en el transcurs de l’acte de presentació del llibre d’UGT “El fil roig”, que va tenir lloc divendres a les 18 h a Can Palauet amb la presència del secretari general d’UGT Catalunya, Josep M. Álvarez; el secretari general d’UGT Maresme, Lluís Torrents; i el regidor de Promoció Econòmica i Innovació, Miquel Rey.

 

A partir de la proposta, segons estableix el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament a Mataró, s’iniciarà un expedient administratiu i posteriorment l’atorgament de la distinció l’haurà d’aprovar el Ple.

 

 

Mataró, embrió de la UGT

 

L’estiu del 1887, el Centre Obrer de Mataró, on s’integraven diferents societats obreres vinculades als socialistes de la ciutat i als seus simpatitzants, va proposar convocar un “congrés nacional de totes les classes treballadores”. La proposta es va concretar mesos més tard en una reunió de representants d’arreu d’Espanya en el número 29 del carrer Tallers de Barcelona. La reunió tenia per objectiu constituir una federació que unifiqués els esforços de les societats obreres espanyoles per fer front a la crisi econòmica d’aleshores.

 

El 12 d’agost del 1888 es va celebrar el congrés proposat en el qual es va prendre la decisió de fundar la Unió General de Treballadors (UGT), un nou sindicat que naixia sota l’orientació de l’ideari socialista.

 

El passat mes de febrer, es va celebrar a Mataró el primer acte de celebració dels 125 anys de la UGT. Més de 1.200 delegats de tot Espanya es van donar cita al Pavelló poliesportiu municipal Teresa Maria Roca.