Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’arquitecte Agàpit Borràs tanca amb la conferència “Gaudí Jove” el cicle “Els Dijous a la Nau Gaudí”

Escoltar

L’arquitecte Agàpit Borràs tanca amb la conferència “Gaudí Jove” el cicle “Els Dijous a la Nau Gaudí”

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, va presentar ahir l’última conferència del cicle “Els Dijous de la Nau Gaudí” d’enguany, que va estar protagonitzada per l’arquitecte especialitzat en urbanisme i escultor Agàpit Borràs.


 

La sessió, dedicada al “Gaudí Jove”, va posar de manifest “la possibilitat d’estudiar els projectes de l’arquitecte compromès amb el cooperativisme obrer i, a la vegada, l’evolució dels seus treballs posteriors” i també, en paraules del conferenciant “analitzar avui la importància del patrimoni arquitectònic com a teixit cultural i econòmic en l’ordenament de la ciutat i el territori de la comarca del Maresme”.

 

Agàpit Borràs va comentar també que “les propostes del jove Gaudí ens assenyalen avui el camí cap a la modernitat i la necessitat d’incorporar noves eines per als nous reptes del món en el que vivim” i va afegir que “el patrimoni arquitectònic, les noves tecnologies i els nous teixits econòmics, són valors afegits a desenvolupar”.

 

Borràs també es va referir a les exposicions d’art contemporani que formen part de la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX, i que des del 2010 es presenten a la Nau Gaudí: “el jove Gaudí avui estaria content d’acollir la Col·lecció Bassat”.

 

L’arquitecte mataroní va fer un repàs pel cicle de conferències d’enguany, que ha comptat amb l’historiador i expert en art Francesc Fontbona, amb la xerrada “Gaudí al detall”, desvetllant aspectes i anècdotes inèdites de l’arquitecte; amb Jordi Barbany, representant de la tercera generació d’una família d’artesans picapedrers catalans que va parlar sobre “Gaudí i els artesans”, una de les vessants menys conegudes de l’arquitecte; i Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l’art especialista en Gaudí (i actual comissari de les celebracions de l’Any Gaudí Mataró 130) , qui va dedicar la seva sessió al tema “Gaudí i els seus col·laboradors”, oferint una nova perspectiva del personatge, habitualment conegut per ser un creador individualista.

 

L’activitat s’ha emmarcat dins de la celebració de les efemèrides dels tres edificis de la ciutat de Mataró construïts per arquitectes destacats internacionalment, que a més de la Nau construïda per l’Antoni Gaudí fa 130 anys, són: el Mercat del Rengle, que compleix 120 anys, obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, i l’edifici de La Presó, de l’arquitecte Elies Rogent, que celebra el seu 150è aniversari. Els principis arquitectònics definidors d’aquests tres edificis van ser després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època. Totes les activitats que formen part d’aquesta celebració han estan organitzades per l’Ajuntament de Mataró, el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, i les Biblioteques de Mataró.

 

Segons el quart i últim conferenciant “el resultat d’aquestes celebracions ha estat molt positiu per la ciutat i el territori. Han estat per a mi el que pot ser l’inici d’una estratègia per reforçar el nostre teixit cultural i econòmic, que posi de manifest els valors de la ciutat de Mataró i dels municipis veïns”.

 

El primer cicle “Els Dijous de la Nau Gaudí” es va posar en marxa el 2012 a la seu de la Col·lecció Bassat, on mensualment s’han fet conferències protagonitzades per experts en art. El cicle ha conformat un espai obert de debat i de diàleg a l’oferta cultural de la ciutat de Mataró el segon dijous de cada mes a les 19.30 h a la Nau Gaudí.

 



Agàpit Borràs

 

Arquitecte des de l’any 1969, ha estat professor adjunt de la Càtedra d’Urbanisme a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i arquitecte municipal de varis municipis (Alella, Ciutadella de Menorca, La Roca del Vallès, Vilanova del Vallès, Mataró, Montseny). Redactor de treballs de Planejament General i de Plans Especials del Patrimoni Arquitectònic per a diverses localitats com Alella, Vilassar de Dalt i Mataró.