Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’estudi de l’UPC sobre l’Angeleta Ferrer aconsella enderrocar l’antic edifici de la plaça de Cuba

Escoltar

L’estudi de l’UPC sobre l’Angeleta Ferrer aconsella enderrocar l’antic edifici de la plaça de Cuba

L’edifici de l’interior d’illa es podria rehabilitar

El Laboratori d’Innovació i Tecnologia a l’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) aconsella enderrocar l’edifici de la plaça de Cuba que fins al passat novembre acollia l’escola Angeleta Ferrer.

 

L’escola de primària estava ubicada en diferents cossos edificats: un edifici principal amb entrada des de la plaça de Cuba, un altre situat a l’interior del pati d’illa i unes construccions annexes.

 

El passat novembre una inspecció municipal va detectar problemes estructurals que van fer desallotjar l’immoble. L’Ajuntament va encarregar a l’UPC un estudi sobre les possibilitats de rehabilitació.

 

 

Edifici de la plaça de Cuba

 

Segons els resultats de l’estudi extern, l’edifici de la plaça de Cuba és de gran complexitat estructural a conseqüència de les múltiples modificacions que s’hi han realitzat amb el pas dels anys. Les intervencions que s’hi haurien de fer per garantir la seguretat estructural afectarien a la globalitat de l’edifici. Entre aquestes actuacions hi hauria reforçar o substituir forjats i jàsseres (bigues mestres) deformats, reparar humitats i esquerdes o reduir l’esveltesa dels suports verticals de la planta baixa.

 

També s’hi haurien de fer reformes per complir les normatives de seguretat pel que fa a prevenció d'incendis, estalvi energètic, escales d’evacuació i accessibilitat. Els costos i terminis d’execució de tots els treballs necessaris fan aconsellable, segons l’estudi, l’enderroc de tota l’estructura i la construcció d’una de nova.

 

 

Edifici de l’interior d’illa i annexes

 

Pel que fa a l’edifici de l’interior d’illa, l’estudi recomana intervencions de caràcter puntual que fan viable la seva rehabilitació, principalment reforç de forjats i bigues per reduir deformacions i donar més seguretat al conjunt; reforç de les encavallades de la coberta; i reparació d’humitats i esquerdes.

 

Quant a les construccions annexes, s’aconsella retirar-les sempre i quan no s’afecti a l’estabilitat de l’edifici al qual estan adossades. 

 

Els resultats de l’estudi s’han presentat aquesta setmana a la Junta de Portaveus, la Comissió Informativa Municipal de Participació i Serveis a les Persones de l’Ajuntament i a l’Associació de Mares i Pares (AMPA) de l’escola.

 

 

Ubicació provisional i nou edifici

 

Fins que no disposi d’un nou edifici, el centre escolar comparteix provisionalment instal·lacions amb l’escola Torre Llauder.

 

L’Ajuntament ha redactat i presentat tant a la Generalitat com a la comunitat educativa una proposta tècnica d’implantació de l’escola pública Angeleta Ferrer a l’antiga fàbrica de Can Fàbregas del paper, situada en els entorns dels carrers de Lepant i de Churruca i protegida pel Pla especial del Catàleg del patrimoni arquitectònic de Mataró.