Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La comissió de les preferents vol que els afectats tinguin assessorament legal des de l’inici de l’arbitratge

Escoltar

La comissió de les preferents vol que els afectats tinguin assessorament legal des de l’inici de l’arbitratge

Joan Mora fa un balanç positiu de l’inici del procediment, al que es poden acollir fins i tot qui va bescanviar les preferents per accions, però recomana no baixar la guàrdia



La comissió d’afectats pels productes financers d’alt risc a Mataró s’ha reunit aquest matí a l’Ajuntament amb l’objectiu de valorar els criteris establerts per l’arbitratge de les preferents, procediment que es va iniciar ahir. El formulari de sol·licitud per acollir-s’hi s’ha de presentar a les oficines de l’entitat bancària fins el 30 de juny.


 

Es calcula que a Mataró hi ha 4.500 casos de preferents i altres productes financers híbrids, comercialitzats bàsicament per Caixa Laietana, que actualment és Bankia. Aquests 4.500 casos equivalen a 6.000 clients afectats directament i a unes 15.000 persones perjudicades directament o indirectament per aquesta presumpta doble estafa: la col·locació de productes de risc a persones sense coneixements i el posterior bescanvi per accions de Bankia que avui en dia pràcticament no tenen valor en el mercat.

 

A part de tots grups municipals (CIU, PSC, PPC, PxC, ICV i la CUP), la comissió d’afectats pels productes financers d’alt risc està integrada per la plataforma Estafanca Mataró, APREDEF, ADICAE, el Defensor del Ciutadà i el Col·legi d’Advocats de Mataró. A les reinvidicacions també s’hi suma el Consell Comarcal, després que la majoria d’alcaldes del Maresme mostressin públicament el suport a la iniciativa mataronina.

 

Després d’un any i mig de feina, la comissió ha aconseguit que l’arbitratge de les preferents de Caixa Laietana/Bankia fos “inclusiu” fins i tot amb aquelles persones que van acceptar canviar les preferents per accions i que els afectats poguessin reclamar el 100% dels diners que hi van invertir, que en molts casos corresponen als estalvis de tota la vida.

 

En declaracions als mitjans de comunicació, l’alcalde i president de la comissió, Joan Mora, ha manifestat públicament la satisfacció expressada tant pels representants de l’administració com pels membres de les tres plataformes i associacions d’afectats per l’obertura del procediment i els criteris que finalment marcaran l’arbitratge, sobretot perquè aquest admetrà aquells que ara ja són accionistes i no pas tenedors de preferents. “Estem satisfets perquè finalment de la perseverància, l’esforç, la unitat i, sobretot, des de la perspectiva que teníem la raó i que era de justícia el que reclamàvem, hem aconseguit l’objectiu principal”, ha declarat Mora després de la reunió.

 

L’alcalde ha volgut puntualitzar, però, que és recomanable que els afectats s’assessorin bé i estiguin atents a la lletra petita dels acords que l’entitat bancària els hi proposi abans d’abandonar la via judicial, fet que no és obligatori en l’inici del procediment. De fet, Joan Mora recomana als afectats que no retirin les denúncies presentades davant els jutjats per la presumpta doble estafa fins el moment que la consultora independent (KPMG en el cas de Bankia) calculi l’import màxim de la devolució i tinguin l’oportunitat de signar els papers del conveni d’arbitratge proposat. En aquest punt del procediment, si el client accepta el conveni d’arbitratge, les dues parts es comprometen a renunciar a la via judicial.

 

En aquest sentit, Mora ha anunciat la propera signatura d’un conveni amb el Col·legi d’Advocats de Mataró per intentar garantir assessorament legal gratuït a totes aquelles persones que vulguin iniciar el camí cap a l’arbitratge. L’objectiu és que ho puguin fer en les millors condicions possibles i que els documents o les declaracions que facin davant l’entitat bancària i/o que es remetin a la consultora independent no puguin ser utilitzats en contra dels clients si, arribat el moment, decideixen rebutjar el conveni arbitral i volen mantenir la via judicial.