Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nau Gaudí acull la quarta exposició de la Col·lecció Bassat d'Art Contemporani

Escoltar

La Nau Gaudí acull la quarta exposició de la Col·lecció Bassat d'Art Contemporani

La mostra consta de 87 obres d’artistes dels anys 40



L’alcalde i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Joan Mora, està previst que inauguri avui a la Nau Gaudí, a les 19.30 h, l’exposició Col·lecció Bassat. Art Contemporani de Catalunya 1970-1979 (III). A l’acte també hi assistirà el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig; el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; i el president de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, Lluís Bassat.




Aquesta és la quarta exposició programada pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i que consta de 87 obres de 9 artistes nascuts als anys quaranta. La mostra inclou escultures, dibuixos i teles dels artistes Sergi Aguilar, Francesc Anglès, Rafael Bartolozzi, Jaume Genovart, Victor Mira, Manuel Molí, Perecoll, Joan Pere Viladecans i Zush.

 



Quatre exposicions



La primera exposició d’aquesta sèrie dedicada a l’art contemporani català dels anys setanta estava dedicada a artistes nascuts abans de la guerra, partícips de l’informalisme abstracte, mentre que tant la segona com aquesta que ara s’inaugura contemplen obres de pintors nascuts a la postguerra però amb estils molts diferents. Tot i sent companys de generació, si bé els artistes de la mostra anterior recuperaven la figuració i es veien influenciats per corrents del moment com el pop-art, els de l’exposició actual presenten estils i influències del tot heterogènies, i si alguna cosa tenen en comú és, precisament, que cadascú va buscar un camí propi. En qualsevol cas, tant uns com els altres, van participar del moviment renovador en el camp de la pintura i l’escultura figuratives, hereus dels nous corrents pictòrics internacionals, del moviment que Alexandre Cirici Pellicer va determinar com “la plàstica contemporània catalana”.



Des de la inauguració de la primera exposició al novembre de 2010 s’han repassat més de trenta anys d’història de l’art (del 1947 al 1979), a través de quasi 300 obres de 48 artistes. Durant aquest temps en el que s’ha anat mostrant al públic la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX, han visitat la Nau Gaudí de Mataró gairebé 17.000 persones, la major part de les quals provinents de Catalunya i altres parts d’Espanya però també d’arreu del món.





130 anys de La Nau Gaudí



La Nau Gaudí celebra durant el 2013 130 anys de la seva construcció amb la presentació d’un vídeo i uns plafons en els que, en un homenatge a l’arquitecte, es farà un recull d’un seguit d’imatges i explicacions sobre la construcció d’aquest edifici, únic al món i que va ser restaurat l’any 2002 per l’arquitecte mataroní Manuel Brullet. El 1883, any que Gaudí va construir la nau de Mataró -la seva primera obra – va rebre l’encàrrec de continuar la construcció de la Sagrada Família a Barcelona.



Aquesta celebració s’emmarca dins de les activitats programades amb motiu de les efemèrides de tres edificis de la ciutat construïts per arquitectes destacats internacionalment: la Nau Gaudí per Antoni Gaudí fa 130 anys; el Mercat del Rengle, per Josep Puig i Cadafalch que compleix 120 anys;  i l’edifici de La Presó, de l’arquitecte Elies Rogent, que celebra el seu 150è aniversari. Els principis arquitectònics definidors d’aquests edificis van ser després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època.



Calendari d’activitats a la Nau Gaudí



L’exposició de la Col·lecció Bassat estarà oberta fins a la primavera de 2014. Es programaran visites guiades individuals, per a grups i per a escoles, i l’entrada serà gratuïta. A més, s’oferiran activitats familiars i el cicle de conferències “Els Dijous de la Nau Gaudí”, que enguany estarà dedicat a Gaudí. Finalment, també es faran visites teatralitzades com a part de les Jornades Europees del Patrimoni així com en el marc de la Mataró Opportunity Weekend.