Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, aposta per l’Estat propi per fer front a la crisi econòmica

Escoltar

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, aposta per l’Estat propi per fer front a la crisi econòmica

Participa en el cicle de conferències d'economia al TecnoCampus

La presidenta d’Òmnium Cultural i professora d’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Muriel Casals, ha obert avui el cicle "Conferències d'economia al TecnoCampus. Un cicle que fins al mes de maig obre les aules universitàries al debat sobre temes d'actualitat econòmica. Durant l'acte, el president de la Fundació TecnoCampus, Miquel Rey, ha destacat que aquestes xerrades encaixen plenament en els objectius del parc de contribuir al creixement econòmic.




Muriel Casals ha apostat per la creació d’un Estat propi com a via per reforçar el procés d’internacionalització de l’economia catalana i de millora dels nivells de benestar. “Podem tenir Estat del benestar sense tenir Estat?”, s’ha preguntat la presidenta d’Òmnium. Casals ha fet un repàs de la història econòmica del país, des del proteccionisme del segle XIX fins a l’obertura a Europa els anys 80, per concloure que “l’economia catalana ja és una economia molt oberta al món, de manera que la por de perdre el mercat espanyol, que existeix, l’hem de relativitzar”. Quant al dèficit fiscal, l’ha qualificat “d’inaudit”, i ha conclòs que “la independència no ho resol tot, però és una via per tenir una hisenda i unes administracions properes i eficients”.

 

La presidenta d’Òmnium Cultural ha descartat altres vies de sortida a la crisi del model autonòmic. “Espanya no vol ser plural, el seu model és el francès, i si no canviem el model de relació amb Espanya, estem condemnats a desaparèixer”, ha apuntat.

 

El cicle "Conferències d'economia al TecnoCampus" aborda els grans reptes que planteja la complexa situació econòmica actual. De la mà de personalitats del món acadèmic que, en molts casos, tenen o han tingut responsabilitats en institucions, analitza des de la la reforma del sistema financer fins al model productiu, passant per les deficiències del model de finançament del país o de les seves infraestructures. La propera xerrada tindrà lloc el proper dilluns 11 de febrer, i anirà a càrrec de Carles Sudrià, catedràtic de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona. Sudrià ha treballat en investigacions sobre història financera, història industrial i de la l’empresa i història de l’energia.