Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de Música Antiga programa un concert de 24 hores basat en la primera melodia coneguda

Escoltar

La Setmana de Música Antiga programa un concert de 24 hores basat en la primera melodia coneguda

Del 14 al 28 de novembre es faran 4 concerts i 2 xerradesLa XXXI Setmana de Música Antiga porta per títol “Música Antiga o Música Popular?” i compta  amb una programació, del 16 al 28 de novembre, que es nodreix de la simbiosi que hi va haver entre les músiques cultes i les músiques populars durant el Renaixement i el Barroc.


 

En aquesta edició hi ha una programació amb una secció oficial que tractarà la música popular feta amb instruments antics i una secció off que analitzarà la música popular a través de la barreja d’instruments antics i contemporanis.

 

La secció oficial començarà el dia 16 de novembre amb el concert a càrrec del Trio Barroc del Cafè, acompanyat per Marc Egea a la viola de roda, a la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria. Dimecres 20 de novembre a Can Palauet la musicòloga mataronina Maria Salicrú oferirà una conferència per tractar “La relació entre la música antiga i la música tradicional”.

 

El grup Magister Pietrus portarà a la Capella dels Dolors “Carmina rustica et carmina ecclesiastica: La cançó secular popular en la cultura monàstica medieval” divendres 22 de novembre. Aquest espai privilegiat obra d’Antoni Viladomat, acollirà també una conferència-concert a càrrec de Jaume Ayats i el grup La nova Euterpe. Junts explicaran el proper dijous 28 de novembre “The deplorable history of the catalans”.

 

La secció off del festival se centra en una experiència mai vista que es farà el dia 23 de novembre a Can Gassol: un concert de 24 hores de durada. La Direcció de Cultura, el músic valencià Efrén López i l’associació mataronina Mapasonor lideren aquest projecte que, sota el nom de “Mentre estigues viu, brilla”, interpretaran la melodia complerta més antiga documentada del món. La composició data del segle II ac i rep el nom d’”Epitafi de Seikilós”. Efrén López la interpretarà amb 8 músics de renom i compta també amb el suport de l’artista mataroní Domènec que ha dissenyat l’espai escènic. Els membres de Mapasonor s’encarregaran de les projeccions durant el concert i portaran la coordinació d’aquest, que començarà a les 12 h 23 de novembre i acabarà a la mateixa hora de l’endemà. El dia 14 de novembre els membres de Mapasonor presentaran aquest projecte a la biblioteca Antoni Comas.

 

La Setmana de Música Antiga està organitzada per l’Ajuntament i compta amb la col·laboració d’Unda Maris, Te de Tertúlia, el Museu Arxiu de Santa Maria i la basílica de Santa Maria.

Programa de la Setmana de Música Antiga

 

. Dissabte 16 de novembre, a les 21 h, Capella dels Dolors

“Promenade dans les jardins galants”, Trio Barroc del Cafè + Marc Egea

Música original per a viola de roda dels temps de Lluís XV

Preu: 9 €

 

. Dimecres 20 de novembre, a les 19.30 h, Can Palauet

Conferència: “La relació entre la música antiga i la música tradicional” a càrrec de Maria Salicrú-Maltas

Entrada gratuïta

 

. Divendres 22 de novembre, a les 21 h, Capella dels Dolors

“Carmina rustica et carmina ecclesiastica: La cançó secular popular en la cultura monàstica medieval”, Magister Pietrus

Preu: 9 €

 

. Dijous 28 de novembre, a les 21 h, Capella dels Dolors

“The deplorable history of the catalans”, Jaume Ayats i La Nova Euterpre

Conferència-concert

Preu: 3 €

 

 

Secció off

 

. Dijous 14 de novembre, a les 19.30 h, Biblioteca Antoni Comas

Presentació del projecte “Mentre estigues viu, brilla” a càrrec de Mapasonor

Entrada gratuïta

 

. Dissabte 23 de novembre, a partir de les 12 del migdia, Can Gassol

“Mentre estigues viu, brilla” amb Efrén López, Xavi Lozano, Vasilis Sarikis, Pau Marcos, Robert Cases, Miriam Encinas, Ciro Montanari, Hristos Barbas i Dilyana Dimitrova

Entrada gratuïta

 

Les localitats es poden comprar a les oficines de la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9), de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de dimecres a divendres de 18 a 20 h; al Telentrada de Catalunya Caixa, 902 10 12 12 (24 hores); a totes les oficines de Catalunya Caixa i a www.telentrada.com; i una hora abans del concert als espais d’actuació.

 

 L’accés als concerts es realitzarà pel Museu Arxiu de Santa Maria (carrer de la Beata Maria, 3).