Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró amplia la xarxa de control de radiacions de les antenes de telefonia i altres camps electromagnètics

Escoltar

Mataró amplia la xarxa de control de radiacions de les antenes de telefonia i altres camps electromagnètics

La Generalitat cedeix 11 nous equips de monitoratge

Mataró comptarà a partir del febrer amb 10 nous equips fixes per mesurar el nivell del camp electromagnètic procedent de les antenes de telefonia mòbil o altres fonts com antenes de ràdio i televisió o línies d’alta tensió.

 

La Generalitat de Catalunya cedeix els nous equips a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i compten amb el cofinançament del projecte europeu LIFE.

 

Fins ara, a Mataró hi havia 2 estacions fixes de control de radiacions, una també cedida per la Generalitat situada a la Baixada de Santa Anna, i l’altra de l’Ajuntament al carrer de Joan Larrea, al barri de Peramàs.

 

Els nous equips ja s’han començat a instal·lar a les diferents ubicacions i les mesures estaran disponibles properament.

 

 

Segon equip portàtil

 

La Generalitat també ha cedit a Mataró un segon equip portàtil per mesurar el nivell dels camps electromagnètics. Fins ara l’Ajuntament tenia 1 per realitzar mesures puntuals. Amb l’equip portàtil es poden fer mesures a llocs catalogats com a sensibles (casals d’avis, centres d’atenció primària, centres educatius, places públiques, etc.) i també a domicilis particulars a demanda dels veïns.

 

Els nous equips de monitoratge són fruït d’un conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. En total, la Generalitat està distribuint 100 noves estacions fixes a 10 municipis catalans, i 50 equips portàtils per a mesures puntuals a mig centenar de localitats.

 

Les noves estacions s’integraran en el Sistema de Monitoratge de Radiofreqüència (SMRF) de la Generalitat, la xarxa d’equips que controla de manera contínua els nivells de camps electromagnètics procedents de les antenes de telefonia mòbil. Aquesta xarxa consta actualment de 236 equips instal·lats a 185 municipis de Catalunya i és una experiència capdavantera arreu del món.

 

Les mesures que enregistren els diferents equips són públiques i consultables mitjançant el lloc web http://www.liferadioelectricgovernance.cat/, que justament està en procés de canvi per millorar la informació que s’ofereix als ciutadans. També es poden consultar les normatives vigents relacionades amb els nivells màxims d’exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència i informes internacionals sobre les possibles afectacions a la població.

 

 

Ubicacions i tipus d’equips

 

Les ubicacions dels nous equips de control a Mataró han estat debatudes i consensuades en el marc dels diferents consells municipals de participació de caràcter territorial.

 

Les noves estacions tenen característiques diferents segons el seu objectiu: 

 

- 4 equips per mesurar el nivell de camp electromagnètic provinent d’estacions de telefonia mòbil. S’instal·laran a:

 

. Centre Psicopedagògic del Maresme – Servei d’Estimulació Precoç (Enric Prat de la Riba, 73)

. Edifici d’habitatges del carrer de Josep Punsola, 1-3

Escola Oficial d’Idiomes (carrer d’Onofre Arnau, 31)

. Edifici d’habitatges del carrer de Sant Cugat, 27 

 

- 1 equip de mida més reduïda per mesurar el nivell de camp electromagnètic provinent d’estacions de telefonia mòbil en ambient de carrer. S’instal·larà al semàfor de la muralla de Sant Llorenç. 

 

- 4 equips per mesurar el nivell de camp electromagnètic de banda ampla, per controlar espais on pot haver incidència de ràdio i televisió. S’instal·laran a:

 

. Hospital de Mataró (carretera de Cirera)

             . Escola Àngela Bransuela (ronda de Sant Oleguer, 76)

             . CAP de La Llàntia (carrer de la verge de Guadalupe, 2)

. Centre Psicopedagògic del Maresme – Servei d’Estimulació Precoç (Enric Prat de la Riba, 73)

 

- 1 equip per mesurar el nivell de camp electromagnètic provinent de línies d’alta tensió. S’instal·larà a l’edifici de Creu Roja (carrer de l’Energia, 11). 

 

Pel que fa als 2 equips fixes que hi havia fins ara, des de la seva instal·lació als anys 2005 i 2006 mai no han enregistrat mesures superiors a 3 V/m, quan el màxim permès per la normativa catalana és 27 V/m. Al mes de desembre les mitjanes d’ambdues estacions van ser 1,48 V/m (Baixada de Santa Anna-Centre) i 2,54 V/m (Joan Larrea-Peramàs) respectivament.