Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró, capital de l’enllumenat del 22 al 25 de maig

Escoltar

Mataró, capital de l’enllumenat del 22 al 25 de maig

Prop de 300 experts participaran al simposi nacional del Comité Español de la Iluminación

Mataró acollirà del 22 al 25 de maig el XXXIX Simposium Nacional del Alumbrado, organitzat pel Comité Español de Iluminación amb la col·laboració de l’Ajuntament. El simposi tindrà lloc  al TecnoCampus Mataró-Maresme i hi participaran prop de 300 especialistes en la matèria. 

 

La trobada d’experts, tècnics d’arreu de Catalunya i l’Estat, s’adreça a un públic heterogeni integrat per tots els actors del món de la il·luminació: des de fabricants, dissenyadors, arquitectes i enginyers, fins a associacions del sector, universitats, ajuntaments i administracions en general. Destaca la participació d’experts de l’àmbit docent i universitari: Universitat Politècnica de Catalunya, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Universitat de Màlaga, Universitat de Granada, Universitat Rovira i Virgili.

 

Estan previstes 50 ponències de diferent temàtica: aspectes generals de la il·luminació, gestió de l’enllumenat, protecció de l’entorn o il·luminació decorativa. Es posarà l’accent en l’eficiència energètica, la incorporació dels leds a l’enllumenat públic i a la il·luminació interior i l’opció de les ESE’s, Empreses de Serveis Energètics que ofereixen una gestió integral de l’enllumenat, fent-se càrrec en un mateix contracte del manteniment, la inversió en instal·lacions i els consums.

 

El Comité Español de Iluminación (CEI) és una associació constituïda al 1956. Entre els seus objectius destaquen fomentar les activitats relacionades amb l’enllumenat, tant des del punt de vista científic com tècnic, i promoure l’estudi, la investigació, el desenvolupament i innovació, així com la metodologia i normativa relativa a la luminotècnia.

 

 

Mataró, enllumenat eficient

 

Mataró, seu del simposi, ha estat pionera en la implantació en l’enllumenat públic de millores tecnològiques com la telegestió, la instal·lació de làmpades amb tecnologia LED, el desenvolupament d’aparells per detectar i evitar robatori de cable i el control del consum energètic.

 

L’enllumenat de Mataró és el més eficient segons un estudi fet al 2012 per la Diputació de Barcelona que compara 18 municipis, entre ells alguns dels més grans de la província de Barcelona com Badalona, Terrassa, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Manresa o Granollers, i d’altres també importants com Reus (Tarragona).

 

La ciutat disposa de sistemes de regulació en un 96,94 % de les bombetes de la ciutat, molt per sobre de la mitjana dels municipis participants, que és del 62 %. Els sistemes de regulació permeten adequar el consum i la intensitat de llum a les hores de menys ús de la via pública. Mataró té també el percentatge de làmpades amb tecnologia LED més alt, un 8’28%, quan la mitjana dels 18 municipis és tan sols del 1,84 %.

 

L’Ajuntament de Mataró només destina a l’enllumenat públic l’1’9% de la seva despesa corrent, i el cost anual per ciutadà és de 13’8 €. Aquests valors són dels més petits entre totes les ciutats participants a l’estudi comparatiu, només superats per Santa Coloma de Gramenet, ciutat que, per la seva configuració demogràfica, té una densitat d’habitants superior al doble que Mataró i, per tant, menys de la meitat de bombetes a l’enllumenat públic per ciutadà.

 

 

 

(*) Dades dels Cercles de comparació intermunicipal de la Diputació