Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra les efemèrides de tres edificis de la ciutat d’arquitectes destacats internacionalment

Escoltar

Mataró celebra les efemèrides de tres edificis de la ciutat d’arquitectes destacats internacionalment

El 18 de juny comencen els actes d’ “El Rengle 120, la Nau Gaudí 130 i La Presó 150. Tres edificis, una ciutat” que s’allargaran fins a finals d’any

El patrimoni arquitectònic de Mataró celebra aquest any tres efemèrides destacades: els 120 anys del mercat del Rengle, que acull les parades de la plaça Gran i és obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch; els 130 anys de la Nau Gaudí, obra de joventut de l’arquitecte Antoni Gaudí; i els 150 aniversari de l’edifici de La Presó, de l’arquitecte Elies Rogent.

 

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat avui en roda de premsa el programa d’actes per commemorar aquestes tres dates destacades i donar a conèixer aquests ric patrimoni.

 

 

Context històric

 

L’arribada a Mataró del ferrocarril l’any 1848 suposa per a la ciutat l’inici d’un període de creixement econòmic i demogràfic que va marcar la segona meitat del segle XIX, passant a esdevenir una època d’importants transformacions urbanes, de projectes de reforma i de millora del centre, on cada cop més, els arquitectes hi tenien un paper predominant. En aquest context i en un període de 30 anys, van confluir a Mataró tres arquitectes que, amb el temps, han esdevingut personatges claus en la història de l’arquitectura del nostre país i mereixedors de reconeixement internacional: Elies Rogent, Antoni Gaudí i Josep Puig i Cadafalch.



Aquests tres arquitectes deixen petja a Mataró amb obres joves, portadores d’idees innovadores: l’edifici de la presó d’Elies Rogent, el primer edifici carcerari de planta panòptica d’Espanya, els arcs parabòlics de la Nau d’Antoni Gaudí, així com la connexió de Mataró amb el modernisme, entre el cosmopolitisme i la tradició local representat a través del mercat del Rengle de Josep Puig i Cadafalch.



Els principis arquitectònics definidors d’aquests tres edificis van ser després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època.

 

 

Activitats de juny a desembre



Les activitats començaran dimarts 18 de juny amb la conferència institucional que oferirà Jordi Rogent al Saló de Sessions de l’Ajuntament sota el títol “Rogent, Gaudí i Puig i Cadafalch, 3 Arquitectes, 3 Trajectòries i Mataró”.

 

A partir d’aquí fins a finals d’any hi haurà activitats ben diferents. Les Biblioteques de Mataró i la Nau Gaudí ofereixen un seguit d’hores del conte per acostar a petits i grans la figura dels tres arquitectes i explicar què ha representat la seva obra en el context català i internacional.

 

El 28 de setembre i el 4 d’octubre s’oferiran visites teatralitzades a la Nau Gaudí, visites comentades i performance al Rengle i la visita comentada i sonoritzada a La Presó.

 

Els dies 18, 19 i 20 d’octubre se celebra la 3a edició del 48 hores Open Puig i Cadafalch, que es dedica a “L’arquitectura del mercat”, amb hores del conte, conferències i recorreguts per establiments històrics de Mataró.

 

Els dies 15, 16 i 17 de novembre es farà especial èmfasi al 150 aniversari de la Presó amb conferències i taules rodones, entre d’altres.

 

Les activitats estan organitzades per l’Ajuntament de Mataró, el Consorci Museu Contemporani de Mataró, i les Biblioteques de Mataró.