Mataró ensenya als veïns estratègies per a no malbaratar els aliments a la llar
La iniciativa forma part de les activitats de la Casa Capell per a aquest trimestre
Mataró acollirà els propers 24 i 26 de gener un taller gratuït obert a la participació de tots els ciutadans que proporcionarà consells pràctics per no malbaratar aliments a les llars. El taller “De menjar, no en llencem ni mica!” forma part de les activitats programades aquest trimestre per l’equipament municipal Casa Capell, espai per a la sostenibilitat (Parc Central , passeig de l’Orfeó Mataroní, 15).
Segons l’Agència de Residus de Catalunya, gairebé el 60% del menjar que es llença prové de les llars, per davant dels excedents als sectors de la distribució (26%) i l’hostaleria (16%). El malbaratament alimentari representa 35 kg de menjar per persona i any, i per a algunes famílies pot arribar a suposar també un problema econòmic important, ja que el cost del menjar llençat es quantifica en fins a 240 € per família i any.
A més, el malbaratament dels aliments té altres conseqüències: per exemple, un cost mediambiental per les emissions de CO2 generades en la producció, transport i emmagatzematge de menjar que no es consumirà, i efectes sobre els preus globals dels aliments bàsics.
Més planificació en les compres i a la cuina
L’objectiu del taller és promoure hàbits de consum més sostenibles que incideixin positivament en la reducció del malbaratament alimentari a casa, com la planificació de les compres, la conservació dels aliments, el càlcul de quantitats, l’aprofitament de les sobres, etc.
El taller està organitzat en dues sessions de dues hores cadascuna. La primera sessió, el dijous 24 de gener de 19 a 21h, tractarà sobre com evitar el malbaratament a casa nostra, a partir de diversos consells i estratègies útils a l’hora de comprar i cuinar. La segona sessió, el dissabte 26 de gener, de 10 a 12h, oferirà consells sobre la manera correcta de conservar els aliments, de fer servir la nevera, interpretar les dates de caducitat, etc. També oferirà trucs i receptes de cuina per aprofitar restes de menjar.
Les sessions les impartirà l’Associació Espai Ambiental, que ha dissenyat aquest taller en el marc de la seva campanya “De menjar, no en llencem ni mica!”. La participació al taller requereix inscripció prèvia.
També sobre el tema del malbaratament alimentari, i en el marc de les activitats trimestrals, la Casa Capell acull avui dijous 17, a les 19h, la projecció del reportatge “El gust pel rebuig (Taste the waste)”.
Altres iniciatives i recursos
Altres entitats i institucions desenvolupen actualment diferents iniciatives per evitar el malbaratament alimentari. Per exemple, la Fundació Banc dels Aliments, amb delegació al Maresme, organitza actes com el Gran Recapte de Catalunya.
Així mateix, l’Agència de Residus de Catalunya La Generalitat de Catalunya va publicar al novembre una guia amb propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari. Per la seva banda, la Fundació Alícia i l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat, han fet una guia amb recomanacions que permeten reduir el malbaratament alimentari al sector de la restauració.