Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es reivindica com la capital nacional del gènere de punt

Escoltar

Mataró es reivindica com la capital nacional del gènere de punt

Avui s’ha signat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Jaume Vilaseca



L’alcalde, Joan Mora, ha presidit avui a la tarda l’acte que significa el primer pas perquè Mataró esdevingui la capital nacional del gènere de punt. L’acte ha estat la signatura del conveni que regeix la col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Jaume Vilaseca, en el qual s’estableix el procés de donació a la ciutat de Mataró de la col·lecció de màquines i altres estris i documents pertanyent a l’entitat relacionada amb la indústria tèxtil i que es mostrarà a la nau petita de Can Marfà.



L’acte, amb la sala petita de Can Marfà plena amb unes 300 persones, s’ha iniciat a les 19 h amb la benvinguda del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i tot seguit l’historiador i guanyador del Premi Iluro 2012, Joan Giménez, ha pronunciat la conferència “El gènere de punt a Mataró. Una perspectiva històrica”.

 

Giménez ha fet un repàs de la història del gènere de punt a Mataró, des del segle XIX fins als inicis del segle XXI: les primeres fàbriques, el treball femení i infantil, el naixement dels sindicats, el creixement de la indústria durant la 1a Guerra Mundial, la importància de la moda i la publicitat, la Guerra Civil, el proteccionisme del franquisme, l'arribada dels immigrants procedents d'altres regions d'Espanya, l'entrada a la Unió Europea, la producció de l'Orient Mitjà i la globalització. L'historiador ha apuntat que es pot dir que tots els mataronins tenen un vincle o altre amb el món del gènere de punt ja que ha estat la columna de la indústria de Mataró.

 

Finalitzada la conferència, s’ha procedit a la signatura del conveni per part de l’alcalde i del president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca.

 

Pere Vilaseca, en el seu parlament, ha volgut recordar a totes aquelles persones que han fet possible que es pogués arribar fins aquí, Vilaseca ha afegit que "és un projecte de llarg recorregut: fa vint anys que estem fent passos, i avui és un dia simbòlic molt important perquè s'uneixen el continent i el contingut". Ha volgut remarcar també que és "un projecte de ciutat i de país".

 

L'alcalde ha clos l'acte dient que "no fem arqueologia del tèxtil, fem promoció econòmica de la ciutat, fem un reconeixement del que hem estat". També ha posat números afirmant que el tèxtil des de 2012 genera ocupació neta i no en destrueix i que en aquests moments un 8 % de la població de Mataró treballa en el tèxtil.




L’acte ha estat conduït pel periodista Pep Andreu.

 


Conveni de col·laboració



El document manifesta la voluntat de la Fundació Jaume Vilaseca de fer efectiva la donació del seu fons (béns, objectes, maquinària, peces tèxtils, llibres, obres d’art i conjunt de documents) a títol gratuït i que en una primera fase la cedirà en ús a l’Ajuntament de Mataró, que la incorporarà als fons museístics de la ciutat per, de comú acord, inventariar-la, valorar-la i fer-la accessible a investigadors i a la ciutadania en general. La donació porta el nom de Col•lecció Fundació Jaume Vilaseca.



L’Ajuntament, per la seva banda, es compromet a proporcionar l’equipament museístic que serà la nau petita de Can Marfà. En aquest edifici hi desenvoluparà una secció del Museu de Mataró monogràficament dedicat a la indústria tèxtil i del gènere de punt amb l’enunciat de “Mataró, capital nacional del gènere de punt”.

 

La Comissió de Seguiment creada el setembre del 2012 serà l’encarregada de liderar el procés i vetllar pel compliment del conveni així com d’analitzar i estudiar les funcions, desenvolupament, característiques i funcionament de l’equipament, disposant dels assessoraments tècnics que cregui necessaris.

 

L’Ajuntament i la Fundació Jaume Vilaseca establiran de comú acord, abans d’acabar l’any 2013, una proposta de calendari d’execució, presentació i previsió d’obertura pública del projecte i alguna exposició de prefiguració inicial. També de comú acord i de cara a l’obertura de l’equipament, es determinaran les fórmules futures de col•laboració i participació de l’entitat en el projecte una vegada s’hagi formalitzat la donació segons el que s’estableix en la legislació vigent.