Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró obrirà la segona biblioteca pública de la ciutat, que porta el nom del filòleg Antoni Comas

Escoltar

Mataró obrirà la segona biblioteca pública de la ciutat, que porta el nom del filòleg Antoni Comas

La inauguració tindrà lloc el diumenge 3 de febrer a partir de les 10 h



El recinte catalogat de l’antic Escorxador acollirà a partir del 3 de febrer la segona biblioteca pública de Mataró. La biblioteca s’inaugurarà amb la presència de l’alcalde, Joan Mora; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.


 

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; la regidora d’Obres, Núria Calpe; i la directora de l’equipament, Sílvia Barragán, han visitat avui les noves instal·lacions de la Biblioteca Antoni Comas.

 

L’equipament, que porta el nom del filòleg i historiador mataroní Antoni Comas, s’ubica en les tres naus destinades antigament a la matança i ocupa una superfície total construïda de 2.299,92 m². Les obres es van iniciar el febrer de 2010 i van finalitzar el gener de 2012.

 

La inversió total, que inclou les obres de la biblioteca, la urbanització dels entorns, enderrocs de diferents naus i el mobiliari, ha suposat una inversió de 4.466.205,17 €.

 

La rehabilitació de l’edifici és una de les actuacions subvencionades a través de la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya per cofinançar projectes de millora dels barris de Rocafonda-El Palau-Escorxador. En aquest sentit, la Generalitat aporta el 50 % del cost de l’obra i la Diputació de Barcelona a través del Pla de concertació Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat 2008-2011 n’ha aportat 315.000 €.

 

L’equipament tècnic i mobiliari del centre ha estat subvencionat a través del Pla de Concertació de la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona i també s’ha comptat amb una subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2008-2012 de la Generalitat per finançar l’enderroc dels corrals.

 

 

Un edifici singular

 

El recinte de l’antic Escorxador de Mataró està situat entre els carrers d’Enric Prat de la Riba, Don Quixot i Francisco Herrera. El conjunt d’edificis, d’estil modernista, es va projectar al 1909 per l’arquitecte municipal Melcior de Palau i Simón i la seva construcció es va acabar al 1915.

 

L’Escorxador va mantenir la seva activitat fins al 1989, quan va ser clausurat perquè no complia els requisits de la nova normativa sanitària.

 

Al 1996, l’Ajuntament el va declarar bé cultural d’interès local (BCIL) i al 1999 el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró va atorgar al conjunt un nivell de protecció A (façanes, volumetria i estructura general dels edificis). A partir d’aquest any, les naus principals es van adequar per acollir el Servei de Manteniment i Serveis Municipals.

 

L’any 2005 es va començar a plantejar el canvi d’usos de l’equipament. L’antic edifici de la triperia es va rehabilitar per inaugurar al gener de 2007 l’actual Escola Bressol Els Menuts. El desenvolupament urbanístic previst a l’àmbit de l’ “Eix Herrera” permetrà el canvi d’ús de les antigues indústries de la zona i millorarà la integració de l’actual equipament de l'Escorxador amb el teixit de la ciutat.

 

Dins el recinte del parc de l’Escorxador a més de la biblioteca s’hi troba la seu de la Colla castellera Capgrossos de Mataró, l’Escola Bressol Els Menuts i l’Associació de Veïns Les Santes-Escorxador.

 

 

Obres i rehabilitació del recinte i dels entorns

 

Les obres de rehabilitació del recinte han mantingut les tres naus i han fet una intervenció per adaptar el conjunt al nou ús.

 

L’actuació ha consistit a grans trets en l’emfatització de les tres naus amb l’enderroc de les construccions annexes a les naus que entorpien la seva visió des de l’exterior i la construcció de diferents volums vidriats.

 

Les naus principals no s’han compartimentat per posar de manifest el volum interior, amb el lluernari central, la doble alineació de pilars de fosa que suporten la coberta i la seqüència de les finestres amb els vitralls.

 

S’han conservat les guies de transport de bestiar a la que és la sala d’actes.

 

L’espai s’ha distribuït en zones de vestíbul i accés; de distribució i espai expositiu; d’informació i accés als documents; infantil; sala d’actes o d’usos múltiples (amb entrada independent) i la zona de treball intern (situada en el soterrani).

 

Pel que fa als entorns, s’ha urbanitzat l’interior del recinte que envolta l’equipament i s’han adequat els accessos de vianants a les diverses dependències que el conformen.

 

 

La segona biblioteca pública de Mataró

 

La Biblioteca Pompeu Fabra va ser la primera biblioteca pública de Mataró. Es va inaugurar el 22 de novembre de 1997 la Biblioteca Antoni Comas n’és la segona.

 

Els dos equipaments estan integrats dins la Xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona. La Biblioteca Antoni Comas actuarà com una extensió de la Pompeu Fabra i com a centre de proximitat.

 

Una de les novetats del nou equipament és l’ús de la tecnologia RFID per a l’autopréstec. La tecnologia RFID (Ràdio Freqüència i Identificació) permet identificar els documents perquè els usuaris puguin fer ells mateixos de forma ràpida i senzilla les transaccions de préstec. La Biblioteca Antoni Comas és una de les primeres biblioteques públiques de la província que implanta aquesta tecnologia. La Biblioteca Pompeu Fabra també posarà en marxa el servei d’autopréstec juntament amb la Biblioteca Antoni Comas, a partir del 4 de febrer.

 

Tot l’espai de la biblioteca és zona wifi gratuït amb el carnet de la biblioteca.

 

Amb la posada en marxa de la Biblioteca Antoni Comas també es posa en marxa la Xarxa de Biblioteques de Mataró. Les dues biblioteques treballaran de forma conjunta, complementària i coordinada per definir i oferir un servei únic de biblioteca pública a la ciutat.

 

 

Inauguració: 3 de febrer

 

El programa d’activitats d’inauguració de la Biblioteca Antoni Comas començarà a les 10 h amb la sortida en cercavila de la Família Robafaves des de l’Ajuntament fins arribar al nou equipament. A la mateixa hora, s’iniciarà una altra cercavila amb els gegants de Rocafonda, l’Esperança i Ciutat Jardí, Les Santes-Escorxador-El Palau i l’Havana. Els acompanyaran personatges del món de la literatura, la música i el cinema i la música de Xarop de Canya. Des de la plaça de Rocafonda fins a la Biblioteca Antoni Comas.

 

Tot seguit la Família Robafaves farà un ball final i hi haurà una actuació castellera.

 

A les 12 h està prevista la inauguració oficial i un cop finalitzada les portes de la Biblioteca Antoni Comas s’obriran al públic perquè puguin visitar les noves instal·lacions.

 

A partir de les 12.30 h hi haurà contes, balls i música a càrrec de Xarop de Canya.