Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ret un homenatge a la figura de l’artista Santi Estrany

Escoltar

Mataró ret un homenatge a la figura de l’artista Santi Estrany

Hi haurà una conferència, una ruta pels esgrafiats de l’artista que hi ha als carrer de la ciutat i una taula rodonaL’Ajuntament de Mataró i les associacions Sant Lluc per l’Art Mataró i Amics de Ca l’Arenas han organitzat un homenatge a l’artista mataroní Santi Estrany i Castany que va morir el passat mes de maig.


 

L’homenatge començarà amb l’acte institucional que es farà dijous 21 de novembre a les 19 h a Can Palauet, presidit per l’alcalde, Joan Mora, i amb la participació de les entitats organitzadores i del Dr. Fracesc Fontbona, expert en la figura i l’obra de l’artista.

 

Diumenge 24 de novembre, es farà una visita, amb autobús i a peu, a 13 dels esgrafiats que es conserven de l’artista a Mataró amb l’historiador de l’art Manuel Trenchs que explicarà la història d’aquest llegat que Estrany ha deixat als carrers de la ciutat (en va fer més de 40). L’activitat durarà dues hores i és gratuïta i limitada a 60 persones i es podrà fer gràcies a la col·laboració de Mataró Bus que ha posat a disposició dels organitzadors un dels vehicles de la seva flota. Començarà a les 11 h del Parc Central i acabarà al centre de la ciutat, La Rambla, on es continuarà a peu. Durant el recorregut es podran veure 13 esgrafiats. Les inscripcions s’han de fer a la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9).

 

El dijous dia 28 de novembre es tancarà el programa de l’homenatge a Santi Estrany amb una taula rodona a Ca l’Arenas per parlar de la faceta de docent i d’activista cultural del polifacètic artista mataroní. Hi intervindran Manuel Cuyàs, periodista; Miquel Reniu, exdirector de l’Escola Universitària on Santi Estrany en va ser professor durant 40 anys; i Jordi Dòria, familiar de l’artista. Moderarà el debat Ramon Manent, fotògraf i president d’Amics de Ca l’Arenas.

 

 

Santiago Estrany i Castany (Mataró 1923-2013)

 

Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, pèrit Industrial i llicenciat en Belles Arts amb més de 45 anys de docència en centres secundaris i universitaris. Artista de llarga trajectòria, de caràcter polifacètic i innovador i activista de l’art i la cultura, va presentar  exposicions estatals i internacionals. Es va dedicar al conreu de la figura humana i, especialment, al paisatge urbà amb una interpretació geometritzant en les seves monografies sobre ciutats d’arreu del món (París, Amsterdam, Venècia, Tòquio, Nova York, etc.) i en la realització de múltiples murals interiors i exteriors, amb l’esgrafia com a tècnica preferent. Va exposar ex libris en exposicions internacionals i va publicar el llibre “L’art gràfic al Noucentisme”, el text de la seva tesi doctoral.