Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 2.300 persones participen a la 7a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró

Escoltar

Més de 2.300 persones participen a la 7a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró

Durant 6 dies s’organitzen xerrades, conferències i tallers sota l’eix central de la generació d’idees com a mètode de creixement personal i professional

El regidor de Promoció Econòmica i Innovació, Miquel Rey, i el diputat adjunt d'Educació de la Diputació de Barcelona, Gerard Ardanuy, inauguraran avui, 8 d’abril, la setena Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró. La sessió inaugural tindrà lloc a les 18.30 hores al Tecnocampus (Sala Burriac) i serà protagonitzada per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, que parlarà de “Ser competent al segle XXI: generar idees com a motor social “.


 

La Setmana de l’Orientació i l’Orientació Professional (SIOP) té com a objectiu donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposa Mataró un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, així com informació del mercat de treball i d’altres aspectes claus a tenir en compte per totes les persones que inicien o es troben immerses en un procés de definició o redefinició del projecte professional.

 

La SIOP s’adreça a totes aquelles persones que per una raó o altra necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: persones joves o adultes, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació, pares i mares d’alumnes i el teixit empresarial. En aquests moments, està previst que hi participin més de 2.300 persones a les diferents activitats programades.

 

Aquest any la SIOP dura 6 dies i incorpora el dia de Portes obertes de TecnocCampus Mataró-Maresme, que serà el dissabte 13 d’abril, en el que es mostraran als futurs estudiants com és el campus universitari i se’ls orientarà sobre les carreres que poden i volen estudiar. A més també es duran a terme visites guiades per les instal·lacions del parc, sessions informatives dels estudis i activitats lúdiques a la plaça del TecnoCampus com xocolatada, música en directe, etc.

 

Totes les activitats tenen lloc a diversos espais de la ciutat:

Centre de Formació d’adults Can Noè (Carrer de Josep Punsola, 45-47)

Escola d’adults Can Marfà (Plaça dels Bous, 5)

Escola d’adults Els Tarongers (Carrer Mare de Déu de la Cisa, 80-92)

Institut Thos i Codina (Riera de Cirera, 57)

Institut Miquel Biada (Avingudada de Josep Puig i Cadafalch, 89-99),

Institut Alexandre Satorras (Avinguda del Velòdrom,37)

Ocupació Jove de Mataró (Plaça Miquel Biada, 5 CC Cabot i Barba)

Centre Cívic Pla d’en Boet, (Carrer de Juan Sebastián Elcano, 6)

TecnoCampus Mataró-Maresme (Avinguda d’Ernest Lluch,32)

 

La SIOP està organitzada per les direccions d’Ensenyament i de Promoció Econòmica, el Servei de Família de l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus Mataró-Maresme, i compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren el Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, la FAGEM, la PIMEC, Educaweb, Salessians Sant Jordi, Escola Pia de Mataró, Maristes Valldemia, Escola Freta, Institut Alexandre Satorras, Institut Puig i Cadafalch, Institut Pla d’en Boet, Institut Thos i Codina, Institut Miquel Biada, Escola d’adults Can Marfà, Escola d’adults Can Noé, Escola d’adults Els Tarongers, Escola d’Adults Alarona.

 

 

Les novetats

 

L’eix central d’aquest edició serà “ La generació d’idees com a mètode de creixement personal i professional”. Les idees ens poden servir per resoldre problemes i trobar solucions, també per generar projectes, per inventar i crear productes, serveis… però també per prendre decisions. I és en aquest punt on la idea central de la SIOP pren forma, la generació d’idees com a mètode pel creixement personal i professional. Concretament per la pressa de decisions en els itineraris professionals i laborals.

 

Aquesta edició la SIOP també ha pensat en el teixit empresarial i conjuntament amb la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) s’ha dissenyat una sessió tècnica adreçada a les empreses que tractarà el tema de “El paper del teixit empresarial en la formació de les persones joves”.

 

Entre les novetats també s’han programat tallers d'experiències i casos reals d'itineraris formatius i professionals, exemples de persones que no han aprovat la ESO però que han fet una prova d’accés a un cicle formatiu, o persones que des de la formació professional han creat la seva empresa, o que han arribat a la universitat des d’un cicle de grua superior...

 

El TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM) també ha fet la seva aportació a la SIOP, concretament programant 11 tallers que pretenen incentivar l’interès per diferents àmbits com la informàtica, l’enginyeria mecànica, les ciències de la salut, la tecnologia, o el màrqueting i la publicitat. Entre els tallers destaca el “Taller d’innovació i creativitat”.

 

En un altre àmbit de coses també cal destacar la realització d’activitats adreçades als professionals de la educació, la formació, l’orientació i l’ocupació. Concretament, la Trobada pedagògica organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Maresme sobre “La generació d’idees com a element innovador en els processos d’orientació i assessorament “ i la xerrada sobre el “Reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits per mitjà de l’experiència laboral o en activitats socials”, que organitza els serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i està adreçat a persones que tenen una dilatada experiència professional però no tenen cap titulació.



Com cada any la SIOP inclou totes les xerrades informatives adreçades principalment als estudiants que estan en l’etapa de decidir quins estudis volen realitzar :



Després de l’ESO,  què ?

Els cicles formatius de grau mitjà a Mataró

Els cicles formatius de grau superior a Mataró

Les proves d’accés a la universitat, a cicles formatius i al graduat en ESO

El batxillerat a Mataró

Els programes de qualificació professional inicial ( PQPI)

 

Les famílies tenen un paper important perquè acompanyen als seus fills i filles en la tria de l’itinerari professional. És important que es fomenti l’autonomia i que es potenciï que els fills aprenguin a prendre decisions sobre el futur professional. Així doncs la SIOP incorpora una xerrada adreçada a les famílies que pretén donar consells sobre “ Què poden estudiar els nostres fills i filles, Com acompanyar-los en la pressa de decisions?