Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 25.000 persones gaudeixen de la trobada nacional dels Tres Tombs a Mataró

Escoltar

Més de 25.000 persones gaudeixen de la trobada nacional dels Tres Tombs a Mataró

Hi han participat 66 municipis d’arreu de Catalunya



Mataró ha acollit avui diumenge la XVI Trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs. En aquesta trobada hi han participat 66 municipis d’arreu de Catalunya amb 110 carruatges i més de 300 cavalls. Ha estat organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Mataró, la Germandat Antiga de Sant Antoni de Mataró i la Federació Catalana dels Tres Tombs.


 

Els integrants de la comitiva, formada per més de 800 persones, han fet un recorregut ampliat respecte a l’habitual. La sortida ha estat a les 11.30 h al Parc Central i ha continuat pel Camí de la Geganta, plaça de Granollers, ronda de Leopoldo O’Donnell, Camí del Mig, ronda d’Alfons XII, Camí Ral La Mercè, plaça de Santa Anna, plaça de l’Ajuntament i La Riera. Degut a la gran distància del recorregut, i com és tradició en les trobades nacionals, enlloc de fer els tres tombs característics se n’han fet dos. Davant de l’Ajuntament hi havia les autoritats encapçalades per l’alcalde, Joan Mora.

 

Han assistit a la trobada el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; el director general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Miquel Molins; la regidora de l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella; l’alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido; l’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; l’alcalde d’Argentona, Ferran Armengol, entre d’altres.

 

M1tv ha fet la retransmissió en directe dels Tres Tombs a partir de les 12 h i que també s’ha pogut veure a través del web de l’Ajuntament.

 

La rua ha estat seguida pels carrers de Mataro per més de 25.000 persones.

 

 

Carruatges i cavalls

 

Així, a les 11.30 h ha sortit del Parc Central la comitiva dels carruatges i els cavalls de muntura encapçalats per 6 cavalls de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona seguits pels abanderats de la Federació Catalana dels Tres Tombs i l’Agrupació Musical del Maresme. A destacar el carro de la barca de la Germandat Antiga de Sant Antoni Abat de Mataró en representació de la ciutat.

 

Pels carrers de Mataró s’han pogut veure carruatges de passeig i de càrrega ben engalanats amb els traginers vestits per a l’ocasió. Els carros portaven tot tipus de productes com carbó, lleteres, bótes de vi, llenya, troncs, aliments, palla, sacs, caixes, bucois, portadores, cistells, cervesa, ampolles i escombres, entre d’altres.

 

En el segon tomb, els abanderats de cada germandat participant han deixat la bandera davant de l’Ajuntament on se’ls hi ha col·locat una corbata commemorativa de la trobada.

 

En el transcurs del recorregut, a la plaça de Santa Anna Mn. Brufau ha fet la tradicional benedicció dels animals participants en la comitiva i d’animals de companyia de tot tipus.

 

Als participants de la rua se’ls ha obsequiat amb el goig en llaor a Sant Antoni Abat de Joan Baptista Parés (Parés de Mataró).

 

 

Activitats i establiments

 

Al voltant de la XVI Trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs s’ha vestit durant tot el cap de setmana un programa d’actes diversos per a tota la família, com una passejada amb rucs, la Fira Mercat de Sant Ponç, la XVIII Fira de Dibuix i Pintura, una ballada de sardanes amb la Cobla Premià, un concurs d’instantànies de la festa o la mostra fotogràfica sobre els Tres Tombs que es pot veure a Can Palauet.

 

A més, diferents establiments de la ciutat s’han afegit a la festa: els hotels han ofert descomptes especials durant el cap de setmana, els restaurants tenen menús especials i les pastisseries han elaborat la tradicional ferradura de Sant Antoni de pasta de full o massapà.