Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 300 joves s’interessen per participar al projecte de formació professional remunerada a Alemanya

Escoltar

Més de 300 joves s’interessen per participar al projecte de formació professional remunerada a Alemanya

Comença el procés de selecció dels 30 joves que podran fer formació i pràctiques durant 3 anys a empreses alemanyes

 


Aquest matí ha tingut lloc a l’auditori del TecnoCampus Mataró-Maresme la sessió informativa que dóna el tret de sortida al procés de selecció de 30 joves que es podran beneficiar de formació professional remunerada a Alemanya durant 3 anys.

 

Es tracta d’una iniciativa del Govern alemany i de la Unió Europea que compta amb la col·laboració del land de Hessen i de la Cambra d’Oficis de Wiesbaden, ciutat situada a menys de 40 km de Frankfurt.

 

El regidor de Promoció Econòmica de Mataró, Miquel Rey, ha donat la benvinguda als més de 300 joves que s’han inscrit a la sessió informativa, durant la qual els responsables de la Cambra d’Oficis de Wiesbaden i de dos centres de formació de les ciutats de Wetzlar i Lauterbach han explicat les característiques del programa.

 

Durant la sessió, de dues hores, han intervingut el director dels centres de formació i tecnologia de la Cambra d’Oficis de Wiesbaden, Christoph C. Gluche; la directora del centre de formació i tecnologia Lahn–Dill de la Cambra d’Oficis de Wiesbaden, Carmen Fontaine; i el director del Centre de formació per l’electrònica i les tecnologies de la informació de Lauterbach, Stefan Eisenbach. La traducció de l’acte ha anat a càrrec de Lisa Immernsack, que és la coordinadora del projecte.

 

L’Ajuntament col·labora amb el procés de selecció dels joves, que per participar al projecte han de tenir entre 18 i 25 anys i estar a l’atur, a banda de voler formar-se per ser mecànics d’instal·lacions sanitàries i climatització o electrotècnics per a la gestió i manteniment d’immobles.

 

Els seleccionats es podran beneficiar de formació i pràctiques amb contracte i remuneració a empreses alemanyes. El programa també inclou subvencions a cursos d’alemany (a Mataró i a Alemanya) i despeses de viatge. A més, facilita l’allotjament i garanteix l’acompanyament dels participants durant tot el període d’estudis i pràctiques a les empreses alemanyes.

 

El primer pas que han de fer els joves ara és enviar el seu currículum i els organitzadors els convocaran a una entrevista de mitja hora que tindrà lloc els dies 21, 22 o 23 de maig. Amb les entrevistes se seleccionaran 50 persones per començar el programa, que s’iniciarà el 3 de juny amb un curs intensiu d’un mes d’alemany a Mataró. El següent pas del programa és una estada a Alemanya de 15 dies durant el mes de juliol per conèixer les ciutats i continuar aprenent l’idioma. D’entre tots els alumnes que superin aquestes fases de la formació se’n triaran els 30 millors, que a l’octubre començarien els cursos de formació professional remunerada a Alemanya.

 

Els joves seleccionats en aquest programa obtindran una formació professional certificada en el sistema dual alemany: el primer any d’estudis la formació és teòrica a jornada completa i el segon i el tercer any es combina la formació teòrica i les pràctiques en una empresa. Superats els tres anys, els participants obtindran el títol oficial de formació professional corresponent.

 

 

Els dos centres alemanys

 

Els dos centres educatius estan situats a les ciutats de Wetzlar i Lauterbach, que pertanyen al land de Hessen, al centre d’Alemanya, i s’hi imparteixen cicles formatius per a ser mecànic d’instal·lacions sanitàries, calefacció i climatització (Wetzlar) i per ser electrotècnic per a la gestió d’immobles (Lauterbach). Les dues professions tenen en l’actualitat una alta demanda laboral a aquesta zona d’Alemanya.

 

- Bildungs un Tecnologiezentrum Wetzlar. Aquest centre depèn directament de la Cambra d’Oficis de Wiesbaden (Handwerkskammer Wiesbaden). Ofereix 15 places per al cicle formatiu de mecànic d’instal·lacions sanitàries, calefacció i climatització. Els alumnes aprendran a construir sistemes de subministrament i de descàrrega d’aigua, a muntar banys moderns, i a posar en marxa tècniques d’energia sostenible com ara plaques solars. A més, també assoliran coneixements per fer i mantenir tot tipus de sistemes de calefacció i a entendre les diferents tècniques de control i regulació.

 

-Bildungszentrum Lauterbach. Centre privat de formació professional. Ofereix 15 places per al cicle formatiu d’electrotècnic per a la gestió i manteniment d’immobles. Els alumnes aprendran a planificar, muntar, posar en servei i reparar instal·lacions elèctriques de subministrament energètic i infraestructures d’edificis. Altres de les àrees i aplicacions que ofereix aquesta professió és la instal·lació d’equips de distribució i control d’electricitat o de centrals que generen electricitat com ara parcs eòlics.

 

.