Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sergi Bernal desenterra el silenci del franquisme a Can Palauet

Escoltar

Sergi Bernal desenterra el silenci del franquisme a Can Palauet

L’exposició narra la història d’un mestre català assassinat a Burgos a través de fotos i un documentalEl fotògraf mataroní Sergi Bernal porta a Can Palauet l’exposició “Desenterrant el silenci”. La mostra, a través de fotos i un documental, recupera la història d’un professor de Mont-Roig del Camp que es va traslladar a un poble rural de la província de Burgos i que durant la Guerra Civil va desaparèixer. La inauguració serà el divendres 8 de novembre a les 20 h i es podrà veure fins al 8 de desembre.
La història del mestre es narra en el llibre “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” escrit per Francesc Escribano, Queralt  Solé, Francisco Ferrandiz i Sergi Bernal i en aquesta exposició fotogràfica que ja s’ha exhibit a més de 15 sales de Catalunya.El 2011 la mostra es va poder veure a Les Esmandies i a la biblioteca Pompeu Fabra i ara torna a Mataró però ampliada amb el documental “El retratista”, dirigit per l’italià Alberto Bougleux. El documental, que s’ha pogut fer gràcies a un procés de micromecenatge, mostra la darrera exhumació d’una de les fosses amb les restes del mestre Benaiges i les entrevistes amb els seus alumnes i altres persones que l’havien conegut.A Can Palauet es podran veure 32 fotografies, una lona de 250 x 600 cm que reprodueix la fossa comuna, així com el documental de 52’ de durada. Dissabte 23 de novembre a les 18.30 h Sergi Bernal farà una visita comentada a l’exposició. També s’ofereix servei educatiu per a grups i escoles de l’11 de novembre al 5 de desembre.El documental es podrà veure també a Barcelona. El dimecres 20 de novembre a les 20 h els Cinemes Girona obrirà un cicle de cine fòrum dedicat a l’educació amb el documental. El dimecres 27 a les 19.30 h es farà una sessió per al públic en general i per als 190 mecenes que han participat en la producció de l’audiovisual. A més a més es faran passis cada dimecres a les 19:30 h fins al 18 de desembre.

El mestre Antoni BenaigesA finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, Antoni Benaiges va desaparèixer. Dos anys abans havia arribat al poble Bañuelos de Bureba (Burgos) disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Durant el primer curs escolar el centre va publicar els primers quaderns íntegrament redactats i il·lustrats pels seus propis alumnes. Aquests parlaven de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules i els dibuixos d’uns nens que amb la impremta van aprendre a escriure.L’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.