Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un llibre del periodista Manuel Cusachs i el fotògraf Ramon Manent redescobreix el cementiri dels Caputxins

Escoltar

Un llibre del periodista Manuel Cusachs i el fotògraf Ramon Manent redescobreix el cementiri dels Caputxins

Recull la història i curiositats, i mostra la bellesa del cementiri més antic de Mataró

El periodista i historiador Manuel Cusachs i el fotògraf Ramon Manent revelen en un llibre els secrets del cementiri municipal dels Caputxins de Mataró. L’acte de presentació de l’obra tindrà lloc avui a les 19h i comptarà amb les intervencions dels autors. La presentació del llibre anirà a càrrec de l’historiador Manuel Salicrú.

 

“Cementiri dels Caputxins” ha estat concebut pels seus autors amb un triple objectiu: explicar la història del cementiri des dels inicis del segle XIX fins a l’actualitat; mostrar en un conjunt d’imatges la bellesa d’aquest indret de la ciutat, i servir de guia per descobrir detalls interessants, personatges singulars que hi estan enterrats, escultures d’interès, històries i anècdotes.

 

Així, el llibre detalla la història del cementiri des dels seus orígens i el primer enterrament que s’hi va fer, que es remunta a l’any 1818. Explica les diferents fases constructives i la seva evolució en relació als fets històrics de cada època. També recull algunes de les inscripcions, símbols i objectes que hi ha a moltes de les tombes, proposa un passeig per descobrir cada racó del cementiri actual i fa una relació tant dels mataronins rellevants que hi són enterrats com d’aquells que no descansen al municipi.

 

Per últim, el volum inclou la transcripció de documents rellevants vinculats al cementiri i un plànol amb la ubicació dels llocs d’enterrament de ciutadans singulars, com Miquel Biada, Emili Cabanyes, Joaquim Casas, Antoni Comas, Rafael Estrany, Joan Peiró o Josep Puig i Cadafalch.

 

Entre altres fets històrics, el llibre relata com el Cementiri dels Caputxins va esdevenir patíbul en una única ocasió, l’1 de setembre de 1936, ja que s’hi va executar el Dr. Josep Samsó, rector de la parròquia de Santa Maria. Com a curiositat, explica també que hi són enterrats 5 aviadors australians morts en accident davant la costa de Mataró durant la 2a Guerra Mundial.

 

“Cementiri dels Caputxins” s’ha editat amb el suport de Cementiris Metropolitans CGC, concessionària de la gestió dels cementiris municipals, i de l’Ajuntament.