Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una conferència sobre infraestructures del catedràtic Germà Bel inaugura el curs acadèmic al TecnoCampus

Escoltar

Una conferència sobre infraestructures del catedràtic Germà Bel inaugura el curs acadèmic al TecnoCampus



El TecnoCampus ha inaugurat avui el curs acadèmic 2013/2014 amb una conferència sobre infraestructures del catedràtic de la Universitat de Barcelona Germà Bel. L’auditori s’ha omplert de gom a gom de personal docent i investigador, personal d’administració i serveis, representants d’empresaris i institucions, de les universitats catalanes i d’autoritats polítiques, entre els quals hi havia alcaldes de la comarca, diputats i una senadora a les Corts.


 

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha presidit l’acte i n’ha fet la cloenda, en la qual ha fet un repàs dels orígens del TecnoCampus, que ha situat en el pla director que els anys 90 va permetre imaginar un nou campus a partir dels centres universitaris que hi havia a la ciutat. “Aquella ambició ens va permetre avançar-nos a canvis que han vingut després, i és l’esforç de molta gent durant molts anys el que ens ha dut a aquest projecte”, ha apuntat Mora, que ha afegit que si bé l’Ajuntament de la ciutat ha estat la principal impulsora del parc, també ha comptat amb la implicació del Consell Comarcal del Maresme. L’alcalde ha assenyalat que “el TecnoCampus és necessari per a Mataró” i la mostra que “la ciutat suma en el conjunt del país”. Mora també va agrair la implicació de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra pel fet que “han cregut en la viabilitat del projecte universitari de Mataró”. Les dues universitats han estat representades en l’acte pel secretari general de la UPF, Pelegrí Viader, i el vicerector de Formació Permanent de la Universitat Politècnica de Catalunya, Joan Majó.

 

En la lliçó inaugural, el catedràtic de la Universitat de Barcelona Germà Bel ha destacat que els bons resultats del TecnoCampus mostren que “a Catalunya no hi sobren universitats”. El president de la Fundació TecnoCampus, Miquel Rey, ha posat xifres a aquests bons resultats, i ha  destacat el creixement anual del 20% en el nombre d’estudiants matriculats des de la inauguració del parc, el 2010. El director general del parc, Jaume Teodoro, ha desglossat els reptes que té plantejats la institució, com l’adscripció única de tots els seus estudis a la Universitat Pompeu Fabra,  mentre que el director general de Recerca de la Generalitat, Josep Martorell, ha apuntat que la flexibilitat del model de governança del TecnoCampus facilita la presa de decisions i l’adaptació a les necessitats canviants de l’entorn.

 

La lliçó inaugural de Germà Bel s’ha centrat en el disseny de les infraestructures, i ha evocat “La riquesa de les nacions” d’Adam Smith per recordar que “l’oferta ja no condiciona la demanda, això és una mentalitat obsoleta, de manera que les grans obres s’han de fer perquè l’activitat comercial ho requereix”, és a dir, perquè acabaran repercutint en positiu en forma de creixement econòmic que ajudi a pagar-les. Ha indicat en aquest sentit que les autopistes radials de Madrid o l’aeroport de Lleida són un exemple de mala planificació. Sobre la gestió de les infraestructures, ha apostat per la descentralització per tal que cada territori pugui treure’n el màxim rendiment.