Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una nova donació completa el fons documental d’imatges del fotògraf mataroní Enric Quintana

Escoltar

Una nova donació completa el fons documental d’imatges del fotògraf mataroní Enric Quintana

El donant és Xavier Cateura, a qui Quintana va cedir el fons en vida

L’Ajuntament ha completat gràcies a una nova donació el fons d’imatges del desaparegut Enric Quintana, fotògraf de la transició política a Mataró i el Maresme. L’alcalde, Joan Mora, i Xavier Cateura, propietari dels documents fins que fa més d’una dècada va decidir cedir-los a Mataró, han signat avui el contracte de donació de nou material.

 

Al llarg de la seva trajectòria, el fotògraf mataroní Enric Quintana i Morell (1946-2012) va deixar el seu testimoni gràfic dels esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de la ciutat. Va decidir lliurar el seu fons en vida a Xavier Cateura i Valls, que l’any 1998 el va donar a l’Ajuntament de Mataró perquè en tingués cura i en fes difusió des de l’Arxiu Municipal. La primera donació era un conjunt de 8.000 fotografies en blanc i negre realitzades per Quintana, a més d’un conjunt d’imatges d’altres autors.

 

El passat mes de maig, Xavier Cateura va comunicar a l’Ajuntament que volia fer una nova donació perquè formés part del fons. Es tracta de fotografies, negatius i documents relacionats amb l’activitat professional de Quintana, amb un primer conjunt d’imatges datades entre 1973 i 1989, i un segon grup de fotografies més recents, d’entre els anys 2001 i 2011. En total, hi ha 753 fotografies positivades en blanc i negre, 931 en color, 16 arxivadors amb negatius en blanc i negre, 5 arxivadors amb negatius en color i un arxiu informàtic amb 331 imatges en suport digital.

 

Mitjançant la donació, que s’ha dut a terme sense cap contraprestació, l’Ajuntament passa a ser el propietari de les imatges i a tenir els drets d’explotació de les mateixes. L’Arxiu Municipal custodiarà, classificarà i farà l’inventari del fons documental. Un cop inventariats, l’Arxiu posarà els documents a disposició del públic per a la seva divulgació.  

 

 

Difusió del fons Quintana

 

El passat mes de juny, el Museu de Mataró va acollir la mostra “Senzillament Quintana. Imatges i paraules d’Enric Quintana”, que recollia les principals facetes artístiques d’aquest mataroní. A la mostra es van poder veure més de 300 imatges del fons cedit inicialment al consistori.