Una nova donació completa el fons documental d’imatges del fotògraf mataroní Enric Quintana

El donant és Xavier Cateura, a qui Quintana va cedir el fons en vida

L’Ajuntament ha completat gràcies a una nova donació el fons d’imatges del desaparegut Enric Quintana, fotògraf de la transició política a Mataró i el Maresme. L’alcalde, Joan Mora, i Xavier Cateura, propietari dels documents fins que fa més d’una dècada va decidir cedir-los a Mataró, han signat avui el contracte de donació de nou material.

 

Al llarg de la seva trajectòria, el fotògraf mataroní Enric Quintana i Morell (1946-2012) va deixar el seu testimoni gràfic dels esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de la ciutat. Va decidir lliurar el seu fons en vida a Xavier Cateura i Valls, que l’any 1998 el va donar a l’Ajuntament de Mataró perquè en tingués cura i en fes difusió des de l’Arxiu Municipal. La primera donació era un conjunt de 8.000 fotografies en blanc i negre realitzades per Quintana, a més d’un conjunt d’imatges d’altres autors.

 

El passat mes de maig, Xavier Cateura va comunicar a l’Ajuntament que volia fer una nova donació perquè formés part del fons. Es tracta de fotografies, negatius i documents relacionats amb l’activitat professional de Quintana, amb un primer conjunt d’imatges datades entre 1973 i 1989, i un segon grup de fotografies més recents, d’entre els anys 2001 i 2011. En total, hi ha 753 fotografies positivades en blanc i negre, 931 en color, 16 arxivadors amb negatius en blanc i negre, 5 arxivadors amb negatius en color i un arxiu informàtic amb 331 imatges en suport digital.

 

Mitjançant la donació, que s’ha dut a terme sense cap contraprestació, l’Ajuntament passa a ser el propietari de les imatges i a tenir els drets d’explotació de les mateixes. L’Arxiu Municipal custodiarà, classificarà i farà l’inventari del fons documental. Un cop inventariats, l’Arxiu posarà els documents a disposició del públic per a la seva divulgació.  

 

 

Difusió del fons Quintana

 

El passat mes de juny, el Museu de Mataró va acollir la mostra “Senzillament Quintana. Imatges i paraules d’Enric Quintana”, que recollia les principals facetes artístiques d’aquest mataroní. A la mostra es van poder veure més de 300 imatges del fons cedit inicialment al consistori.