Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Adéu a Les Santes 2014!

Escoltar

Adéu a Les Santes 2014!

Molta afluència de públic, poques incidències destacables i canvis per la pluja



L’Anem a tancar és l’acte en què les figures diuen adéu a Les Santes. L’última cercavila amb totes les comparses va fer ahir a la tarda el recorregut tradicional des de l’Ajuntament fins a Can Marfà, on descansaran uns quants mesos. Abans, però, tots aquells que van voler van provar ser portadors d’alguna de les figures a l’Enfigura’t.


 

Així, a les 18 h la plaça de l’Ajuntament es va omplir de petits i grans que volien tastar de més a prop les figures de les comparses. L’Enfigura’t dóna l’oportunitat de provar de portar un nan o qualsevol altra figura, mirar sota la Momerota o intentar aixecar en Robafaves.

 

A les 19.15 h va començar l’Anem a tancar amb la comitiva de les comparses i les autoritats municipals sortint de l’Ajuntament, passant pel carrer d’en Pujol, carrer de Sant Cristòfor, Baixada de les Escaletes, carrer de Sant Joan i el carrer de Cristòfor Colom fins a Can Marfà, on abans d’entrar van fer els balls finals per acabar amb una traca.

 

L’Espai Firal del Nou Parc Central també es va acomiadar amb l’espectacle Marabunta, en dues sessions, a les 19 h i a les 21 h. Un espectacle de Guillem Albà & The All In Orchestra amb música en directe i un clown ximplet.

 

I a les 19.30 h, va tenir lloc al Parc Central el Concert de Festa Major amb l’orquestra Selvatana i més música a les 21 h amb el concert del ‘cantaor’ tradicional valencià Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme al Pati del Cafè Nou.

 

 

Fi de fes...ta

 

Les Santes 2014 han acabat amb la Tronada de fi de festa, l’Espectec final i L’Albada.

 

La Tronada de fi de festa va sonar a les 24 h a l’Espai Firal del Nou Parc Central. La Pirotecnia Tomás va fer estremir a tots aquells que s’hi van acostar a observar i sentir la potència d’aquest espectacle. I tot seguit, va començar el ball final de la Festa Major. Els que encara tenien energia han gaudit amb la música ininterrompuda de les orquestres Selvatana i Mitjanit. I per als que encara no s’havien retirat a dormir i han volgut aprofitar l’última espurna de Les Santes 2014, L’Albada, han estat acompanyats per la xaranga Los Labradores que els ha portat Riera avall fins a la plaça de Santa Anna per acabar gaudint d’un bon got de xocolata... i ja queda menys per a Les Santes 2015!

 

 

Espais consolidats, noves ubicacions i canvis per la pluja

 

Les Santes 2014 tanca portes amb xifres molt altes d’afluència de públic i poques assistències dels serveis sanitaris. La incidència més destacable ha estat el mal temps que ha fet que alguns actes, del dilluns 28, s’haguessin de suspendre o canviar d’ubicació.

 

Pel que fa a la participació, a tall d’exemple, el Desvetllament Bellugós va reunir 14.500 persones; el Tour 40 Principales, del passeig del Callao, entre 4.000 i 6.000 persones; el concert del Mägo de Oz, 10.000; la Ruixada, la més multitudinària fins ara, 16.000 assistents; la Ruixadeta, 8.000; Txarango, 21.000 persones i la Cursa Popular, 2.056 corredors.

 

En aquesta edició, ha quedat ben clar que l’espai ideal per als espectacles de caire infantil és l’Espai Familiar del Nou Parc Central, on s’hi han fet tallers de dibuix i pintura, contes i jocs i diferents espectacles de música, circ i clown. En aquest espai estava previst l’espectacle La màgia indie d’Antonio Díaz, el Mago Pop, que per malaltia de l’artista es va haver de substituir per un espectacle de percussió, Percu-jam. També per als més petits ja s’ha fet cita ineludible el De Parranda!, la tarda boja dels petits amb el Correguspira, la Pujada Tabaladeta i la Ruixadeta.

 

També ha donat bon resultat l’aposta del concert gratuït al Port de Mataró, el grup madrileny “Mägo de Oz” durant dues hores va fer saltar i ballar al públic assistent. I el Pati del Cafè Nou també s’ha mostrat com un espai adient per fer-hi actuacions musicals de més petit format.

 

Les tempestes del dilluns 28 de juliol van provocar la reorganització de molts actes, alguns dels quals es van haver de suspendre i altres es van reubicar. L’Anada a la Residència, el Ball de dracs, els dos espectacles de l’Espai Familiar i el Ball de requisits no es van poder fer, però es van reubicar la Ballada de sardanes (al poliesportiu de l’escola Pia Santa Anna), el concert de sardanes (al Foment Mataroní), el concert de Patum (a la Sala Clap) i l’Anem de canyes! (al local dels Capgrossos). La nit va acabar amb el No n’hi ha prou!

 

De Les Santes 2014 també cal destacar la Diada castellera amb els Castellers de Vilafranca, colla fixa de la cita mataronina; els Minyons de Terrassa; i els Capgrossos de Mataró, colla amfitriona. Totes tres van realitzar la millor actuació castellera de la Diada de Les Santes i en particular els Capgrossos també van aconseguir la seva millor jornada castellera de la Festa Major amb un 4 de 9 amb folre, el 3 de 9 amb folre, el primer de la temporada, i un 4 de 8 amb agulla.

 

I com a colofó a una Festa Major que sempre dóna alguna sorpresa que altra, ahir es va incorporar un nou personatge a la família de les figures mataronines. La Família Robafaves va regalar a la colla de la Momerota un nan de foc, un nan d’homenatge a en Miguelete, reconegut ‘santero’ i momeroter.

 

M1tv ha emès més de 10 actes en directe a més de moltes connexions puntuals en directe de diversos actes de la festa. Mataró Ràdio també ha fet una programació especial per a Les Santes i retransmissions en directe.