Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l’Arenas inaugura “Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura”

Escoltar

Ca l’Arenas inaugura “Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura”

La segona temporada del cicle “Revisions” busca reconstruir el llegat cultural d’unes èpoques difícils i amb poc fons documental

La segona temporada del cicle “Revisions. 75 anys d’art i cultura a Mataró” a Ca l’Arenas pren el relleu a la primera etapa (1942-1958) per seguir amb el propòsit de recuperar la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat del Museu de Mataró, per tal de reconstruir-ne el paper i relatar-ne l’activitat cultural.


 

“Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura” ressegueix les seqüències artístiques i culturals d’unes dècades difícils (del ple franquisme i les acaballes de la dictadura als inicis de la democràcia), viscudes en un context d’adversitat, però alhora coincidents amb anys molt intensos i en un moment agitador de consciències, de lluites i mobilitzacions. La temporada fa un apropament a les fluctuacions del món artístic mataroní d’uns anys en els quals van conviure resistències, ruptures, transicions i art al carrer. L’època és molt complexa i sobre ella el fons del Museu de Mataró presenta importants llacunes documentals.

 

De la mateixa manera que l’anterior temporada aquesta exposició busca la participació ciutadana per aportar documents d’aquella època. El primer pis acollirà les aportacions ciutadanes que puguin ajudar a reconstruir la història cultural d’aquests 25 anys, ja sigui a través de cartells, fulletons, publicacions o d’altre material original, fotografies, pel·lícules en súper 8 o 16 mm i qualsevol anècdota o record testimonial.

 

La nova temporada anirà del 28 de novembre al 27 de setembre del 2015  tot i que les exposicions s’estructuren en tres blocs temporals. El primer començarà aquest divendres i s’allargarà fins al 8 de febrer.

 

En el primer pis hi haurà cartells de la Festa Major de Les Santes i de la Fira de Mataró dels artistes Manuel Cuyàs, Rovira-Brull i Santi Estrany, mentre que a la sala annex del primer pis s’hi podrà veure “El miracle d’El Racó (1949-1978)” a cura de Manuel Cuyàs. Lluís Terricabras, en Terri, va començar l’any 1949 El Racó on, durant 29 anys seguits, van passar les personalitats més rellevants del pensament, les arts i les lletres de Catalunya. Molt aviat el van acompanyar Joaquim Casas Busquets i Antoni Comas.

 

A la Sala 1 es podrà veure el cicle “Pur eclèctic”, una selecció dels artistes i de les obres d’aquesta època que es conserven al Museu de Mataró. El cicle es divideix en tres parts i fins al 8 de febrer s’exhibiran les peces datades del 1959 al 1967.

 

La sala El menjador seguirà sent un espai que rescabala la documentació sobre els artistes, les exposicions i les activitats més destacades de les tres temporades d’Art a Mataró i fins al febrer afegeix una petita exhibició documental a cura de Francesc Masriera. En aquesta es recupera l’homenatge que l’any 1968 es va fer a la figura de Pompeu Fabra i que incloïa la instal·lació d’un monòlit amb el seu bust, obra de Jordi Arenas, i diferents activitats culturals i festives.

 

Per últim, a la sala 2 i galeria, que va a cura de Toni Álvarez de Arana, es dedicarà a un dels artistes més trencadors de l’època: Lluís Güell. L’artista gironí, considerat un dels millorsrepresentants del pop art del país, va exposar a Mataró els anys 1966 i 1967. Va fer aparadors i instal·lacions a diferents espais de la ciutat i la seva intervenció al Museu de Mataró ha estat considerada com el primer ‘happening’ fet a Catalunya.