Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El congrés Recuwatt arrenca amb la consigna de fer compatible el desenvolupament econòmic amb la sostenibilitat

Escoltar

El congrés Recuwatt arrenca amb la consigna de fer compatible el desenvolupament econòmic amb la sostenibilitat



El TecnoCampus ha estat l’escenari avui del primer dia de celebració del congrés RECUWATT, que arriba a la tercera edició i que en aquesta ocasió fa una aposta clara per la internacionalització amb la presència d’experts de països com Argentina, Brasil, Àustria, Gran Bretanya, Mèxic o Kuwait. La cita es consolida, així, com la trobada professional més important del sud d’Europa en valorització energètica de residus, com ha destacat l’alcalde i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Mora, en la cerimònia d’obertura.

 

En la primera sessió s’ha apuntat que el volum de generació de residus al món és “alarmant”, i que només en els països de l’OCDE s’ha frenat l’increment de residus proporcional a l’augment del consum. En aquest sentit, treure’n profit dels residus per, per exemple, generar electricitat (valorització) és segons els experts una necessitat mediambiental i una oportunitat econòmica. Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha recordat que un total de 28.000 persones treballen en aquest sector a Catalunya. L’alcalde, Joan Mora, ha apuntat que “el progrés, si implica destrucció, no és admissible”, i ha afegit que la sostenibilitat ambiental és tant una exigència ètica com una oportunitat econòmica.

 

L’economia circular, ha apuntat Atilio A. Savino, president de l'Asociación para el Estudio de Residuos Sólidos (ARS) i membre a Argentina d’ International Solid Waste Association, seria aquella en la qual, en el disseny dels productes, ja es té en compte el reaprofitament, el destí, dels residus que es generen en el consum. Savino també ha alertat de “les exportacions il·legals de residus” de bona part dels plàstics que es consumeixen a Europa, amb destí a la Xina. Això, ha dit, representa una pèrdua de recursos que es podrien reaprofitar, a més d’implicar riscos ambientals. Rafael Guinea, president de l’Associació d’Empreses de Valorització Energètica de Residus Sòlids Urbans (AEVERSU), ha destacat que “importar combustibles fòssils mentre hi ha residus que es venen a l’exterior o es malbaraten enviant-los a abocadors és absurd”. Alemanya és, segons Guinea, un del països líders en valorització, mentre que “a Espanya queden molts esforços per fer per aprofitar els recursos, perquè la valorització és molt minoritària”. La visió negativa dels residus per part de la ciutadania és, per Guinea, el primer que s’ha de canviar.

 

Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha apuntat que, malgrat els reptes pendents, “el model català de gestió de residus és modern, exportable i equiparable als que hi ha a Europa”. Entre els reptes, ha plantejat “una fiscalitat verda que penalitzi anar a l’abocador” perquè “sigui rendible invertir en projectes de valorització energètica”. En aquest sentit, ha anunciat canvis normatius perquè el ciutadà que recicli més pagui menys per la taxa de la brossa.

 

RECUWATT continua avui a la tarda amb el Fòrum Contract, on es presentaran projectes internacionals pendents d’implantació per tal de posar en contacte els seus responsables amb les empreses del sector. Demà les sessions se centraran en l’economia circular i els residus; els objectius europeus del 2030 en valorització energètica; i els residus i la societat.