Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme assessorarà països llatinoamericans en gestió de residus

Escoltar

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme assessorarà països llatinoamericans en gestió de residus

S’adhereix a la Red Latinoamericana de Gestión de Residuos Sólidos, que també integrarà l’Ajuntament de Barcelona

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, que integra 28 municipis de la comarca entre altres administracions, s’ha adherit avui formalment a la Red Latinoamericana de Gestión de Residuos Sólidos (RELAGRES). L’objectiu principal de l’acord és que el Consorci assessori els membres de RELAGRES –institucions de Mèxic, Xile o Brasil, entre altres– en l’anàlisi de sistemes i tecnologies per implantar instal·lacions de gestió i tractament de residus en aquests països. Actualment no existeix cap planta de valorització energètica a tot Llatinoamèrica (588,6 milions de persones) i els 200 milions de tones/any de residus municipals que generen es dipositen principalment a abocador.

 

Per part del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans ha signat l’acord el seu president i alcalde de Mataró, Joan Mora. Per part de RELAGRES l’han signat el seu president, Jaime Cataldo, gerent general de l’empresa pública Emeres de gestió de residus de la Regió Metropolitana de Santiago de Xile; i Rodrigo Atilano, secretari de la xarxa llatinoamericana i director general de Serveis Urbans del Govern del Districte Federal de l’Ajuntament de Mèxic DF.

 

L’Ajuntament de Barcelona també ha formalitzat avui el seu compromís d’adhesió a RELAGRES. En representació de l’Ajuntament de Barcelona ha assistit a l’acte el gerent de l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans, Roman Llagostera.

 

L’adhesió com a col·laboradors de RELAGRES comporta:

 

- La participació i assistència –així com col·laboració en l’organització i promoció– a les futures edicions del Seminario Internacional de Gestión de Residuos que organitza la xarxa d’institucions llatinoamericanes.  

 

- La disponibilitat per acollir visites promogudes per RELAGRES amb l’objectiu de conèixer instal·lacions de tractament i models de gestió de residus.

 

- L’assistència tècnica a RELAGRES per part del Consorci a l’hora de contrastar sistemes i tecnologies davant projectes de tractament de residus a implantar.

 

- Participació de RELAGRES en els actes organitzats pel Consorci.

 

- Fomentar l’adhesió a RELAGRES d’associacions, fundacions, universitats i ciutats

 

Així mateix, es designa el director tècnic del Consorci i del Centre de Valorització de Residus del Maresme, Carles Salesa, com a interlocutor amb RELAGRES.

 

 

Intercanvi d’experiències i bones pràctiques

 

La Red Latinoamericana de Gestión de Residuos Sólidos es va constituir el passat 5 de juny a Ciutat de Mèxic amb l’objectiu d’intercanviar informació, experiències i bones pràctiques sobre gestió de residus.  

 

Els promotors de la creació de la xarxa són el govern de la Ciutat de Mèxic i l’empresa pública Emeres de gestió de residus de la Regió Metropolitana de Santiago de Xile. Actualment també en formen part o estan en procés d’integrar-se 34 ajuntaments de països llatinoamericans com Mèxic (21 ajuntaments) Brasil, Argentina, Veneçuela, Uruguai, Paraguai, Colòmbia, Guatemala, Panamà, Perú o Costa Rica; 9 governs estatals mexicans; i altres associacions, instituts i universitats llationoamericans.

 

 

Congrés Recuwatt

 

L’acord d’adhesió a RELAGRES s’ha signat aquesta tarda a l’Ajuntament de Mataró durant l’acte de benvinguda als participants de la tercera edició del Congrés Recuwatt (Reciclatge i Energia), que se celebra al TecnoCampus de Mataró fins divendres 17 d’octubre. El congrés internacional sobre valorització energètica dels residus està organitzat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i l’Agència de Residus de Catalunya.

 

RECUWATT ha fet una aposta clara per la internacionalització amb la presència d’experts de països com Argentina, Brasil, Àustria, Gran Bretanya, Mèxic o Kuwait. Previ al Congrés ha tingut lloc un seminari/workshop internacional titulat “Advancing Sustainable Waste Management Worldwide. The Case of Catalonia/Maresme”, organitzat en col·laboració amb l’Earth Engineering Center (EEC) of the Columbia University i el WTERT (Waste-to-Energy Research and Technology Council)‑Greece/SYNERGIA.

 

 

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme

 

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme és una entitat administrativa constituïda per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme i 28 municipis de la comarca. Gestiona el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, a Mataró, que inclou una planta de tractament de la fracció resta, una línia de tractament de residus voluminosos, estacions de transferència de les diferents fraccions recollides selectivament (matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró) i una planta de valorització energètica del rebuig.

 

El Centre té també un important paper en la generació energètica i la lluita contra el canvi climàtic, ja que és un dels generadors d’energies renovables més importants de Catalunya i un referent per la diversitat dels seus orígens (coberta fotovoltaica, reaprofitament del biogàs, valorització energètica del rebuig, aportació de vapor al Tub verd per destinar-lo a la climatització d’edificis).