Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme guanya el premi Escombra d’Or

Escoltar

El Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme guanya el premi Escombra d’Or

És un reconeixement atorgat per l’Asociación Técnica para la Gestión de Residus

El Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, ens que gestiona el Centre Integral de Valorització de Residus ubicat a Mataró, ha estat un dels guanyadors de la 14a edició del Concurs Escombres de Plata, Or i Platí.

 

El concurs, que convoca cada dos anys ATEGRUS, Asociación Técnica para la Gestión de Residuos, té com a objectiu premiar els esforços d’organismes públics i entitats privades en la millora del medi ambient, i en especial pel que fa a la bona gestió de residus i la neteja urbana.

 

El Consorci ha estat premiat amb l’Escombra d’Or en la categoria de municipis, mancomunitats i diputacions de 250.001 a 500.000 habitants. El concurs concedeix també l’Escombra de Plata, que ja havia recaigut en el Consorci al 1994, i l’Escombra de Platí. Aquest darrer guardó està reservat als ens que han rebut anteriorment les escombres de Plata i Or.

 

Els premis es van lliurar ahir a Madrid durant una cerimònia celebrada en el marc de la Fira Internacional de l’Urbanisme i el Medi Ambient TECMA. La regidora de Serveis i Manteniment i membre de la Comissió Permanent del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, Núria Calpe, i el director del Centre Integral de Valorització de Residus ubicat a Mataró, Carles Salesa, han recollit el guardó.

 

 

Gestionant els residus de 28 municipis

 

El Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme és una entitat administrativa constituïda per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme i 28 municipis de la comarca.

 

El guardó reconeix la gestió dels residus que duu a terme el consorci mitjançant el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, instal·lacions de tractament renovades al 2010 gràcies a les inversions de la Generalitat de Catalunya. En concret, el Centre inclou una planta de tractament de la fracció resta (aquells residus barrejats que encara contenen materials recuperables), una línia de tractament de residus voluminosos (sofàs, mobiliari, etc.), estacions de transferència de les diferents fraccions recollides selectivament (matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró), i una planta de valorització energètica del rebuig (incineradora).

 

El Centre té també un important paper en la generació energètica i la lluita contra el canvi climàtic, ja que és un dels generadors d’energies renovables més importants de Catalunya i un referent per la diversitat dels seus orígens:

 

- Té la coberta fotovoltaica més gran del Maresme (400.000 kWh/any).

 

- Reaprofita el biogàs procedent de la digestió anaeròbica dels residus (13 milions kWh/any).

 

- Amb la valorització energètica del rebuig produeix 80 milions de kWh/any més equivalents al consum elèctric domèstic de 80.000 persones.

 

- Aporta al Tub verd –xarxa de distribució de calor– el vapor produït per la mateixa planta de valorització energètica (4 milions de W de calor).

 

A més, pretén ser un lloc pioner de conscienciació i aprenentatge gràcies a les activitats pedagògiques que s’hi desenvolupen, que estan incloses en el circuit de visites. Així, el Centre disposa d’una Aula ambiental, una esfera verda per a projeccions i acaba d’estrenar un simulador 4D, un cinema que mitjançant el visionat d’una pel·lícula 3D, cadires en moviment i altres sensacions fa que l’espectador experimenti el mateix viatge que fan els residus fins a ser valoritzats.