Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nombre de delictes i faltes penals disminueix un 3,1% en l’últim any

Escoltar

El nombre de delictes i faltes penals disminueix un 3,1% en l’últim any

La Junta Local de Seguretat analitza l’estat de la seguretat a la ciutat



Avui, dimarts 15 de juliol, ha tingut lloc la Junta Local de Seguretat de Mataró, que ha fet balanç de l’estat de la seguretat a Mataró durant el darrer any.


 

Seguint amb els criteris establerts pel Departament d’Interior de la Generalitat, els períodes d’estudi han estat interanuals en comptes de períodes per mesos iguals de comparativa. Per tant, el període actual és el comprès entre l’1 de juliol de 2013 i el 30 de juny de 2014, i el període anterior de comparació l’1 de juliol de 2012 al 30 de juny de 2013.

 

Durant el període actual, el nombre total d’incidents o serveis no planificats realitzats per la Policia de Catalunya ha disminuït un 3,8% respecte el període anterior, essent l’àmbit de seguretat ciutadana el de major requeriment amb un 30,7% respecte al total d’incidents atesos. Els incidents són aquells serveis no programats que es realitzen a demanda ciutadana o d’ofici, però que són sobrevinguts.

 

Pel que fa al nombre de delictes i faltes penals, els fets coneguts a Mataró han disminuït un 3,1% respecte al període anterior, amb una mitjana mensual de 690 infraccions penals. Concretament els delictes han disminuït un 10,3%, mentre les faltes penals han incrementat un 6,5%.

 

Dins de les diferents tipologies delictives, els delictes contra les persones (on s’inclouen els homicidis, lesions i agressions sexuals) s’han incrementat un 2,2%. Respecte les dades dels delictes contra el patrimoni (on s’inclouen els diferents tipus de robatori, furts i danys) s’observa un davallada general del 25,5% en els robatoris amb força, i concretament en els robatoris en interior de vehicle, en els robatoris amb força en domicili i en els robatoris amb força en empresa, amb una disminució d’un 34,1%, d’un 18% i d’un 24% respectivament. No obstant, en aquest tipus delictiu ha experimentat un augment del 33,9% el robatori amb força en establiment. Així mateix, d’un període a l’altre s’ha experimentat una disminució general del 14,2% en els robatoris amb violència i/o intimidació, essent el més significatiu la davallada de les estrebades en un 20,7%, fruit dels serveis específics de prevenció i d’investigació dels esmentats robatoris per pal·liar la seva incidència. Així mateix, han disminuït un 2,9% i un 18,2% els robatoris amb violència i/o intimidació a establiments comercials i a domicili, respectivament.

 

Pel que fa al nombre de detencions efectuades per la Policia de Catalunya, han disminuït un 14,9% respecte el període anterior, passant de 1.036 detinguts durant el període anterior a 882 durant el període actual.

 

En matèria de seguretat ciutadana la Policia de Catalunya continua realitzant diferents operatius conjunts, i especialment continuaran treballant en el desenvolupament del Pla de contingències dels Barris durant el període d’estiu. Així mateix, a nivell preventiu els ciutadans poden consultar alguns consells de seguretat a la Web municipal de l’Ajuntament.

 

Quant a les infraccions a l’Ordenança de Civisme, s’han aixecat 1.056 actes per infracció. En destaca l’augment per consum d’alcohol a la via pública, que representen un 62,7% sobre el total d’actes aixecades, resultat del major control i operatius específics realitzats a les zones d’oci.

 

Pel que fa a la seguretat viària, les dades mostren un increment d’un 2,1% en el nombre d’accidents del període actual respecte al període anterior. Així mateix, destacar que en cap dels períodes estudiats consta cap víctima mortal, i els ferits lleus es mantenen estables. No obstant, els ferits greus han incrementat un 25% respecte el període anterior. Respecte al nombre d’atropellaments, s’ha experimentat una davallada d’un 22,6%, destacant que la major part dels atropellaments tenen implicades les unitats turisme-vianant (72,2%). Pel que fa al nombre de delictes contra la seguretat viària han incrementat un 5,2%.

 

A la Junta Local també s’ha informat de les diferents sessions que la Policia de Catalunya realitza als col·lectius de risc, amb un total de 396 sessions i 10.488 assistents, entre gent gran, joves, mares i pares, dones, docents, veïns, nouvinguts, institucions i comerciants.

 

Finalment, s’ha fet balanç de l’avaluació del Pla de Seguretat Local de 2013, havent assolit un 86,80 d’execució de les accions del Pla, i un 59,35% de millora en els indicadors que l’integren.