Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pati del Cafè Nou, obert de nou als ciutadans

Escoltar

El Pati del Cafè Nou, obert de nou als ciutadans

Prop d’un miler de persones assisteixen als primers actes programats a l’espai públic després de les obres d’urbanització

Prop d’un miler de persones van visitar dissabte el Pati del Cafè Nou per conèixer el nou aspecte d’aquest espai públic després de les obres d’urbanització que ha dut a terme l’Ajuntament. Amb motiu de la reobertura i dins del programa de Sant Jordi, el pati va acollir el passat cap de setmana els primers actes de la seva nova etapa com a espai per al gaudi ciutadà.

 

L’Ajuntament, el Patronat Sagrada Família, el Centre Catòlic i la Unió de Cooperadors van signar al juliol de 2012 un conveni de col·laboració per posar fi a un conflicte històric i garantir la reobertura de l’espai. L’edifici del Cafè Nou i el seu pati són part del patrimoni reivindicat històricament pels cooperadors de Mataró. Amb el conveni de 2012 el Patronat Sagrada Família com a titular registral de la finca, i el Centre Catòlic com a usufructuari, cedien l’espai a l’Ajuntament perquè el posés a disposició dels ciutadans. Les obres s’han dut a terme seguint un projecte consensuat amb totes les parts signants de l’acord.

 

Les obres

 

El Pati del Cafè Nou està situat a la cantonada entre la Muralla de la Presó i la Riera. Després de la neteja i enderroc d’antics coberts i estructures que ocupaven l’espai, les obres han consistit en l’obertura d’un passatge pavimentat a un sol nivell a l’entorn de l’edifici de la Presó que permet comunicar La Riera i la Muralla de la Presó. La terrassa del Cafè Nou ( 150 m²) s’ha pavimentat mentre que la resta de l’espai (850 m²) queda com a zona tova de sauló.

 

S’ha instal·lat nou enllumenat, les parets perimetrals s’han pintat i s’ha restituït la pantalla de l’antic cinematògraf. També s’ha construït un escenari de 7 x 5 m sota la pantalla.

 

Les obres, que van començar al novembre, han afectat en total a una superfície de 2.350 m², ja que la vorera de la Muralla de Sant Llorenç també s’ha ampliat per fer accessible el pati, al qual abans només s’hi podia accedir per una entrada amb escales. L’accés al Pati del Cafè Nou i al nou passatge quedaran tancats a la nit.

 

Les obres han estat executades per l’empresa Constraula, a qui es van adjudicar per un import de 180.320 € (IVA inclòs), i es financen amb una subvenció de la Diputació de Barcelona mitjançant el Pla de Concertació de la Xarxa de Governs Locals (2012-2015).

 

Clown i sardanes per estrenar l’espai

 

El Pati del Cafè Nou havia deixat d’utilitzar-se fa prop de 5 anys, poc abans que es clausurés l’edifici del Cafè Nou a causa del seu estat de deteriorament.

 

Després d’unes paraules adreçades per la presidenta de la Unió de Cooperadors de Mataró, Anna Huertos, el president del Centre Catòlic i representant del Patronat Sagrada Família, Antoni Blanch, i l’alcalde, Joan Mora Bosc –que van coincidir en qualificar el dia com a molt important i fruït de l’esforç de molts– el primer acte que va acollir el pati dissabte a la tarda va ser un espectacle a càrrec del reconegut clown Marcel Gros. Tot seguit va tenir lloc la presentació del personatge protagonista de la campanya “Mataró, ciutat de valors”, que ha estat batejat com a Corgròs, el nom més votat en un concurs d’idees que ha comptat amb la participació d’escolars i ciutadania en general. El nom guanyador ha estat una proposta dels alumnes de l’escola Torre Llauder. Per últim, les sardanes de la Cobla Iluro hvn posar fi a la reestrena de l’espai.

 

Diumenge també s'hi van celebrar actes programats al pati dins del programa de Sant Jordi. A part de les 11.30 h va tenir lloc el Correconte del Drac i el Dragalió, una cercavila de les dues figures festives amb sortida des de l’Ajuntament, i de 12 h a 14 h va ser l'escenari del XXXVIII Llibre gegant de contes, un nou capítol del llibre escrit per ciutadans i il·lustrat per artistes de la ciutat.