Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova inicialment nous usos comercials per reactivar tres sectors d’indústria urbana en desús

Escoltar

El Ple aprova inicialment nous usos comercials per reactivar tres sectors d’indústria urbana en desús

La modificació urbanística afecta els àmbits de Balançó i Boter, Ca l’Ymbern, carretera de Mata-Alfons X El Savi i entorns de l’Eix Herrera

El Ple municipal va aprovar ahir inicialment una modificació urbanística que permetrà noves activitats comercials en diferents sectors del casc urbà on predominen usos industrials i que ara compten amb un percentatge elevat de locals buits.

 

Aquesta modificació puntual del Pla General d’Ordenació de Mataró afecta a les zones d’indústria urbana entremitgeres situades a tres àmbits diferenciats (105.126 m²):

 

- Balançó i Boter: delimitat per avinguda del Maresme, Camí Ral i ronda de Barceló

 

- Eixample de ponent: carrers de Miquel Biada, Iluro i José M. Torrijos, i passatges de José M. Torrijos i Ca l’Ymbern.

 

- Eixample de llevant: inclou, per una banda, la zona delimitada pels carrers d’Antoni de Capmany, Jose Francisco Pacheco, Francisco Herrera, Enric Granados, Antonio de Solís i Floridablanca; i per l’altra l’illa formada per ronda d’Alfons X El Savi, carretera de Mata i els carrers de Josep M. Sust i Sabater, Marià Fortuny i Floridablanca.

 

 

Incentivar la implantació de noves activitats econòmiques

 

La modificació vol donar coherència urbanística al procés de transformació d’àmbits industrials en desús que ara conviuen amb zones residencials. Algunes d’aquestes zones que havien acollit grans indústries urbanes estan envoltades ara de carrers on en un costat hi ha habitatges amb plantes baixes comercials i a l’altre banda no s’admet l’ús comercial general.

 

L’objectiu principal és incentivar la implantació de noves activitats econòmiques comercials tenint en compte que en aquestes zones hi ha una mitjana del 35% dels locals buits. A l’àmbit de l’Eixample de llevant aquesta proporció s’eleva al 44%. L’ampliació d’usos també permetrà reforçar l’eix comercial Biada-Sant Benet i la seva relació estratègica amb l’àmbit comercial del centre.

 

 

Usos concrets

 

Els usos concrets que es modifiquen són els següents:

 

- S’adapta l’ús comercial general als diferents tipus que determina la Llei 1/2009 d’Ordenació d’Equipaments Comercials.

 

- S’admeten com a nous usos tres tipus d’establiments comercials generals: comerç petit (superfície de venda de menys de 800 m²), mitjà (de 800 a 1.300 m²) i gran (de 1.300 a 2.500 m²). Aquests darrers estaran condicionants a carrers amb un ample mínim de 15 m o que donin a un parc urbà contigu al vial d’accés.

 

- No s’admeten grans establiments comercials territorials (més de 2.500 m²).

 

La modificació no afecta a la resta d’usos vigents als diferents àmbits, que es poden seguir realitzant (restauració, oficines, industrial, educatiu, etc). Només s’elimina la possibilitat d’habitatges per vigilància d’establiment, que abans tenia sentit en zones d’indústria on no existia sòl residencial proper.

 

Abans de la seva entrada en vigor, l’ampliació d’usos haurà de superar els tràmits d’informació pública, aprovació provisional per part del Ple i definitiva per part de la Generalitat de Catalunya.