El programa Tresca Jove d’inclusió sociolaboral forma 29 joves en el món del lleure
L’Ajuntament, gràcies a la iniciativa de l’Associació Enlleura’t, s’ha sumat al programa Tresca Jove, de la Fundació Catalana de l’Esplai, perquè joves en situació de vulnerabilitat o risc social puguin formar-se i tenir una primera experiència laboral en l’àmbit del lleure. El programa incideix en tres aspectes: la formació, les pràctiques i la tutoria i acompanyament dels joves.
A Mataró el programa, que s’imparteix a l’equipament de l’Espai Jove de La Llàntia, ha començat avui i finalitzarà el mes de novembre. Estarà coordinat per una Comissió de seguiment integrada per la Fundació Catalana de l’Esplai, Enlleura’t, i els serveis de Família, Ocupació Jove, Benestar Social i Ensenyament de l’Ajuntament.
Tresca Jove és un programa adreçat a joves de 18 a 25 anys que no estiguin escolaritzats o al límit de la deserció del sistema escolar, que estiguin fora del circuit laboral (a l’atur, sense experiència o en condicions de precarietat), joves amb situacions familiars delicades o usuaris de centres, serveis i recursos juvenils que treballen amb usuaris en situació de vulnerabilitat.
Formació i pràctiques
El programa, que a Mataró comença amb un grup de 29 joves, s’inicia amb la formació, que consisteix en un mòdul d’habilitats personals i socials (20 hores); un curs de Dinamitzador d’activitats infantils i juvenils (125 hores), en el qual s’aconsegueix un diploma atorgat per la Direcció General de Joventut i un mòdul d’inserció laboral (20 hores).
Quan acaba la formació, el jove passa a la fase de les pràctiques (160 hores), el que suposa la primera aproximació al món laboral. Les pràctiques fan servir la metodologia d’Aprenentatge Servei: els joves aprenen en una entitat d’esplai i alhora posen en pràctica els coneixements adquirits en el curs formatiu.
Al llarg de tota la formació i les pràctiques els joves reben un acompanyament personalitzat i un seguiment continu mitjançant tutories individuals i grupals.
Finalitzat el programa, l’equip de coordinació i de tutories del projecte segueix acompanyant el jove en la seva preparació i en el procés d’inserció laboral.
Aquest programa també promou el mentoratge, que és un instrument d’intervenció social en el qual persones voluntàries fan un suport a persones que es troben en una situació de risc d’exclusió social. En relació a aquest programa, el mentor és la persona que acompanya el jove participant del Tresca Jove en la construcció del seu projecte de vida.
Els joves que participen al programa venen derivats en la seva majoria d’altres projectes que es porten a terme en el municipi, com són els Espais Joves, Educadors de carrer i Ocupació Jove. Això suposa que, a més del tutor que tinguin en el curs, disposen també del seguiment d’un educador o tècnic que pot facilitar la participació del jove i el seu compromís amb la formació i el projecte en general.
A banda dels 29 joves que han començat el programa a Mataró, 2 més s’han derivat a l’edició que s’està portant a terme a Barcelona.
Tresca Jove s’emmarca en el programa Tresca Europa, una iniciativa que va néixer el 2010.