Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Teatre Monumental s'omple de gom a gom per presenciar la gala de presentació del projecte "Mataró, ciutat de valors"

Escoltar

El Teatre Monumental s'omple de gom a gom per presenciar la gala de presentació del projecte "Mataró, ciutat de valors"

L’espectacle ha reunit artistes, esportistes i altres mataronins populars com Joan Pera, Jordi Bosch, Manuel Cusachs, Joan Godayol o Pep RieraMés de 800 persones han presenciat aquest vespre al Teatre Monumental la gala de presentació del projecte “Mataró, ciutat de valors”. L’espectacle ha estat conduït per la periodista Sílvia Cóppulo, i hi han participat els actors Joan Pera i Jordi Bosch; el Jove Ballet de Catalunya; l’escultor i pintor Manuel Cusachs; el bisbe emèrit d’Ayaviri Joan Godayol; l’activista i expresident d’Unió de Pagesos, Pep Riera; la cuinera i bacallanera Remei Ribas,més coneguda com l’àvia Remei; i les medallistes Marta Bach (waterpolo) i Gàlia Dvorak (tennis taula).


Totes aquestes personalitats mataronines, ambaixadores de la ciutat en diferents àmbits, han intervingut en un espectacle de prop de dues hores dirigit per Toni Grané que ha comptat amb la col·laboració de Sala Cabanyes i d'entitats com la Fundació El Maresme pro persones amb disminució, l’Aula de Teatre, l’Escola Municipal de Música, Gospelsons i els cors de les escoles Àngela Bransuela, Germanes Bertomeu i Josep Manuel Peramàs.


 

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Mataró, Joan Mora, i el seu objectiu era donar a conèixer a la ciutadania els 12 valors que es difondran durant el 2014 -que acaba de començar al gener amb el “Compromís”- i que pretenen fer reflexionar a la població, augmentant el sentiment de pertinença a una comunitat i trobant l’optimisme necessari per millorar la capacitat de sobreposar-se a les circumstàncies socioeconòmiques.

 

La resta de valors que es treballen amb les entitats durant tot l’any són l’alteritat, l’esforç, la justícia, la sostenibilitat, el civisme, la cooperació, l’acollida, la identitat, l’experiència, la iniciativa i la il·lusió. Tots ells són valors que han caracteritzat personatges històrics de Mataró que han triomfat d’alguna o altra manera i han contribuït a l’evolució social del país, com l’impulsor del primer tren de la península, Miquel Biada (1789-1848); l’arquitecte modernista i president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch (1867-1956); o el sindicalista Joan Peiró, fill adoptiu de la ciutat (1887-1942).

 

Altres personatges històrics menys coneguts fora de Mataró però no menys rellevants per la ciutat que també es difondran durant la campanya són: l’historiador i dibuixant Marià Ribas (1902-1996); l’organista, pedagog i compositor Jaume Isern (1798- 1880); l’industrial i fundador de Caixa Laietana i de l’Ateneu Mataroní, Josep Garcia Oliver (1834 –1883); l’advocat, polític i escriptor Terenci Thos i Codina (1841-1903); l’activista sindical i treballadora del tèxtil Josepa Agramunt “Pepa Maca” (1900-1971); l’empresària i cofundadora de la Fundació Catalana per la Síndrome de Down (1909-2007) M. Assumpció Clavell; el capellà, pedagog i activista social Juan Luís Gonzàlez Haro “Mossèn Biscuter”; el fundador de l’Agrupació Científico Excursionista Joan Cabañes (1873–1913);i tres educadores que van fundar el Patronat Escolar Obrer (1903) del carrer de La Coma, Dolors Xammar, Teresa Font i Magdalena Cambra.  

 

Més enllà de donar nom a alguns carrers i places de Mataró, d’haver aconseguit reconeixements institucionals com la Creu de Sant Jordi i/o estar inclosos a la Galeria de Mataronins Il·lustres de l’Ajuntament, el projecte “Mataró, ciutat de valors” lliga cada un d’aquests personatges històrics a un dels valors mensuals, cosa que facilitarà al públic poder aprendre més sobre ells, identificar-s’hi i recordar-los més fàcilment.

 

“Mataró, ciutat de valors” està impulsat per l’Ajuntament de Mataró i l’associació Valors i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

L’acte d’avui al Teatre Monumental ha estat el tret de sortida de tot un any d’activitats en les quals es veuran implicades més de 600 entitats de la ciutat i que es podran reconèixer sempre per la marca de promoció de ciutat “Mataró, m’agrada!” .

 

La gala s’ha pogut seguir en directe per la televisió i ràdio públiques m1tv i Mataró Ràdio i també per Internet a través de la pàgina web de l’Ajuntament (www.mataro.cat) i també a través de la pantalla de la sala d'actes del Col·legi Maristes Valldemia, que s'ha habilitat  especialment per l'ocasió per a acollir aquells que no han pogut entrar al Teatre Monumental un cop s'han ocupat les 780 butaques de l'equipament.