Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El web lessantes.cat, amb més continguts que mai

Escoltar

El web lessantes.cat, amb més continguts que mai

La pàgina estarà vigent durant tot l’any



Des d’avui està actiu el nou web de Les Santes, Festa Major de Mataró (www.lessantes.cat). El web es basa en un menú doble, un dedicat a la programació i organització de Les Santes d’enguany i un altre amb continguts atemporals sobre la Festa Major mataronina.


 

Tant a la portada del web com al menú de Les Santes 2014 es pot consultar la programació d’actes, accedint-hi per dia de la seva celebració, per temàtica de l’acte o bé per paraula clau. Es podrà accedir, a través de l’apartat Les Santes 24 h, a la visualització de la festa en directe via streaming. Per una banda, hi ha una pantalla que emetrà les 24 hores del dia imatges de davant de l’Ajuntament, i per l’altra una segona pantalla emetrà en directe les imatges que m1tv també transmetrà per la televisió i el seu web (www.m1tv.cat).

 

Un altre apartat fa referència al cartell d’enguany, obra de Regina Puig, amb la possibilitat de descàrrega de diverses il·lustracions per a què els petits de la casa puguin pintar. Aquests dibuixos es repartiran a la botiga de Les Santes (carrer d’en Palau, 32, a partir del dijous 17) i a l’Espai Familiar (Nou Parc Central, a partir del dia 24).

 

També hi ha les Galeries, una secció de clips de Les Santes que s’anirà alimentant de petits vídeos dels actes a mida que aquests es vagin celebrant. Una altra galeria compila els continguts sobre Les Santes que la gent comparteix a diverses xarxes socials: Twitter, Facebook, Instagram, Youtube i Vimeo.

 

Des del  web, també es pot accedir a la botiga de Les Santes, a dades relatives a l’organització i venda d’entrades i a un apartat monogràfic de l’Espai Familiar de Les Santes, que inclou la programació, informació sobre d’altres activitats familiars durant la Festa Major i un punt des del qual es podran descarregar dibuixos per pintar, tant de les comparses mataronines com relacionats amb el cartell 2014.

 

Per promoure la participació hi ha un espai que convida a prendre part en dos concursos: a partir del mateix cartell de Les Santes en el que apareix el hashtag #SelfieSantes de Twitter i la imatge que representa les dues santes patrones de Mataró fent-se una autofotografia o ‘selfie’, es posa en marxa un concurs de ‘selfies’ relacionats amb elements directament relacionats amb la festa. Juntament amb la col·laboració de l’Associació de Fotògrafs Professionals de Mataró es premiaran tres fotografies amb un lot de productes de la botiga Les Santes, i a la més valorada se li obsequiarà amb dues entrades per a un espectacle de la temporada estable de tardor del Teatre Monumental. El mateix premi tindrà la piulada guanyadora de l’altre concurs, el #microsantes, que consisteix en microrelats compartits a Twitter: una anècdota, una emoció, una història sobre la Festa Major mataronina en 140 caràcters.

 

 

Història i sons de Les Santes

 

La principal novetat del web de Les Santes d’enguany és la incorporació d’un menú amb continguts que expliquen i il·lustren la Festa Major. En aquest menú s’hi troba un espai que explica el ritual de la festa, cadascun dels seus estadis i l’explicació dels principals actes. Un altre apartat és sobre les comparses institucionals que formen part del seguici festiu: una descripció de cada comparsa i una aproximació sobre la seva història.

 

La música i sons de Les Santes tenen un espai propi al web: des dels balls de les comparses i els tocs i cançons característics de la festa, que també es troben editats en la publicació ‘Les Santes amb lletra i música’ de l’Associació Cultural ...i15!, fins a diversos sons gravats en viu durant els dies de Festa Major per l’associació mataronina Mapasonor, i que transmeten els sons reals, la gent o l’ambient. No només es poden escoltar tots aquests arxius sonors sinó que també es poden consultar algunes partitures.

 

L’apartat Cartells i programes fa un repàs visual a la gràfica de Les Santes al llarg del temps: s’hi mostren els programes i cartells des de 1889 fins a l’actualitat, tant els institucionals editats per l’Ajuntament com els programes editats des de 1939 per l’empresa Fermalli o els programes del moviment ‘Les Santes, Fem-ne Festa Major’ de recuperació de la festa mataronina entre els anys 1975 i 1978.

 

Finalment, a l’espai documental s’hi ha recopilat una extensa bibliografia sobre la festa, amb publicacions i articles, una galeria de vídeos especialment editats i un repàs visual a les Postals de Gegants que la Família Robafaves ha anat rebent des de 1993.

 

La intenció de l’Ajuntament és anar ampliant els continguts d’aquest menú, i que acabades Les Santes d’enguany el web www.lessantes.cat tingui aquests continguts estàtics durant tot l’any, fins a l’arribada de Les Santes del 2015, quan es tornarà a donar prioritat a la imatge i programació de l’any.