Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura recuperen les modalitats a millor obra nova, interiorisme i restauració

Escoltar

Els Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura recuperen les modalitats a millor obra nova, interiorisme i restauració

Els participants a la 4a Mostra d’Arquitectura del Maresme podran optar també al nou Premi Puig i Cadafalch del Maresme a millor recuperació de patrimoni

La 13a edició del Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura de Mataró recuperen aquest any el seu esperit inicial i tornen a instaurar les tres modalitats originals a millor obra nova, d’interiorisme i de restauració. A més, com a novetat es crea el primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme, que s’atorgarà a la millor obra de recuperació de patrimoni arquitectònic de la comarca.

 

Les obres guanyadores se seleccionaran novament entre aquelles que s’hagin presentat a la Mostra d’Arquitectura del Maresme, que arriba a la 4a edició. La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Mataró, Montserrat Rodríguez; el president de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Manel Casadevall; la representant del COAC a la seu del Maresme, Laura Subirà, i la responsable de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament, Mariona Gallifa, han presentat avui les novetats dels premis i la Mostra a la Casa Coll i Regàs, obra de l’arquitecte modernista mataroní Josep Puig i Cadafalch propietat de la Fundació Iluro.

 

Tant la Mostra com els Premis tindran lloc a Mataró en dates properes al 17 d’octubre, dia del naixement de Puig i Cadafalch. També està previst celebrar llavors les 48 hores Open Puig i Cadafalch, que tindran com a tema “Espai públic versus espai privat: un patrimoni comú”.

 

 

Una mica d’història

 

L’Ajuntament de Mataró va crear als anys 80 els Premis Puig i Cadafalch per divulgar la bona arquitectura feta a la ciutat i a la vegada difondre la figura de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Per la seva banda, a finals dels 90 el COAC va posar en marxa les primeres biennals i triennals d’arquitectura per difondre a cada demarcació el treball dels arquitectes del territori.

 

L’any 2004 l’Ajuntament i la Demarcació de Barcelona del COAC van arribar a l’acord d’organitzar i realitzar conjuntament a la ciutat els Premis Puig i Cadafalch i la Triennal d’Arquitectura del Maresme, que després va canviar el nom per Mostra d’Arquitectura del Maresme. Així es va fer a les convocatòries del 2004, 2007 i 2011 i es repeteix enguany.

 

Els dos certàmens, que atorguen en paral·lel els guardons propis, tenen en comú l’objectiu de posar en valor la bona feina realitzada en el camp de l’arquitectura per tots aquells agents implicats en fer-la possible: tècnics, promotors i constructors.

 

 

13a edició dels Premis Puig i Cadafalch

 

A la darrera edició dels Premis Puig i Cadafalch es va lliurar un únic premi a la millor obra arquitectònica. Ara es recuperen les modalitats d’obra nova, interiorisme i restauració, per premiar els millors treballs acabats a Mataró per promotors privats entre l’1 de gener de 2011 i el 31 de desembre de 2013 que es presentin a la Mostra d’Arquitectura del Maresme.

 

El jurat dels premis estarà format per membres del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró. Els premis consistiran en l’entrega del guardó característic, obra d’Antoni Mantè.

 

 

Primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme

 

A més de reinstaurar les antigues modalitats, aquest any l’Ajuntament crea el primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme, per a la millor obra de recuperació del patrimoni arquitectònic que s’hagi fet a la comarca.

 

Podran optar-hi tant promotors privats com públics, amb obres que hagin finalitzat entre l’1 de gener de 2011 i el 31 de desembre de 2013. Aquest premi serà atorgat pel jurat de la Mostra d’Arquitectura del Maresme i consistirà en una variació del guardó dels premis Puig i Cadafalch.

 

 

Quarta Mostra d’Arquitectura del Maresme

 

Els objectius de la Mostra d’Arquitectura estan més a prop d’una exhibició que d’una competició. Es pretén posar en valor la feina que els arquitectes vulguin fer pública i difondre l’arquitectura més rellevant del territori. A més, ajuda a crear un fons documental i a reconèixer i estimular els esforços dels autors i els agents implicats. Les obres es poden adscriure a les següents modalitats o apartats: obra nova, rehabilitació i/o addicions de promoció pública; obra nova, rehabilitació i/o addicions de promoció privada; intervencions de restauració en el patrimoni; intervencions en espais exteriors; intervencions en espais interiors i, per últim, planejament.

 

 

Inscripcions

 

Les inscripcions a la Mostra d’Arquitectura del Maresme s’han de formalitzar a través del portal creat pel COAC (www.coac.net/mostra/). Per participar a la 13a edició del Premis Puig i Cadafalch o al Primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme cal marcar, a més, la casella corresponent en el moment de fer la inscripció a la Mostra. El període d’inscripció s’iniciarà el 21 de març i finalitzarà el 15 de maig. El Consell Comarcal del Maresme col·laborarà en la difusió dels certàmens.